EKONOMIJA Sarajevski samit inovacija

BiH najmanje ulaže u razvoj i istraživanje u regionu

Fena

Bosna i Hercegovina najmanje ulaže u razvoj i istraživanje od svih zemalja u regionu, naglašeno je na Sarajevskom samitu inovacija 2018., koji je otvoren danas u Sarajevu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić naveo je da su ulaganja države i poslovne zajednice u istraživanje veoma mala, a prema podacima iz posljednjeg popisa stanovništva, BiH ima i najviše nepismenih u regionu.

- U BiH ulaganja u istraživanje i razvoj iznose 0,2 posto BDP-a, dok je prosjek Evropske unije 2,4 posto i vrijeme je da, prvenstveno, vlast odredi budžete za tu vrstu investiranja, a i poslovna zajednica ima obavezu da učini isto - rekao je Kozarić.

Docentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i projekt-lider na Sarajevskom samitu inovacija 2018. Amila Pilav-Velić izjavila je da je više od 50 posto rasta BDP-a u razvijenim ekonomijama rezultat rasta inovacija, kao i 20 posto novokreiranih radnih mjesta.

Dodala je da inovacijska politika nije samo okvir za poticanje inovacija, već i moćan alat za postizanje ekonomskih, društvenih, političkih i sigurnosnih ciljeva.

Direktor Misije USAID-a u BiH Piter Dafi (Peter Duffy) kazao je da Svjetski ekonomski forum procjenjuje da će 60 posto djece, koja su danas u osnovnim školama, imati zanimanja koja danas ne postoje i zato USAID radi s predstavnicima vlasti u BiH na unapređenju nastavnih planova za nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku u osnovnim i srednjim školama.

Planirano je da Samit doprinese otvorenijem dijalogu u kontekstu smanjenja jaza koji postoji između tržišta rada i visokoškolskih ustanova u smislu stvaranja novih tržišno-relevantnih znanja i vještina, ali i definiranju konkretnih preporuka za unapređenje okruženja koje će biti stimulativno za inovacije i poduzetničku aktivnost.

NA VRH

Podijeli članak na