BIH

Civilna zaštita: Veliko nevrijeme na području Maglaja i Usore, poplavljene kuće i firme

Avaz.ba

7.5.2018

Usljed obilnih padavina i poplava koje su zadesile općinu Tešanj, Profesionalna vatrogasna jedinica imala je više zahtjeva za angažiranjem, dok je usljed jakog nevremena koje je zahvatilo područje općine Maglaj, općinski načelnik donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane poplavom i klizištem. 

Stanje prirodne nesreće proglašeno je na područjima mjesnih zajednica: Maglaj Grad sa Starim gradom i Omerdinim Poljem, Jablanica, Bijela Ploča, Moševac, Misurići, Ravna, Oruče, Gornji i Donji Rakovac i Liješnica.

Na tom području poplavljeno je više od 100 kuća, oštećena su tri mosta, a lokalni putevi kroz mjesne zajednice Jablanica, B. Ploča, Donji i Gornji Rakovac, Ravna, Oruče, Misurići, Moševac i Liješnica bili su privremeno onesposobljeni za odvijanje saobraćaja.

Ekipe rade na terenu te dovode stvari u prvobitno stanje za normalizaciju života na spomenutim lokacijama.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je za cjelokupno područje općine Usora usljed izlijevanja rijeka i potoka iz svojih korita i odvodnih kanala, kao i slijevanjem ogromnih količina voda na prometnice, poljoprivredno i ostalo zemljište, čime je ugroženo nekoliko stotina ljudi i njihova materijalna dobra, kao i privredni subjekti na poplavom zahvaćenom području.

Na području te općine, usljed obilnih kišnih padavina i grmljavinskog nevremena u noći sa subote na nedjelju, došlo je do izlijevanja rijeka i potoka iz korita, kao i začepljenja odvodnih kanala na saobraćajnicama.

Usljed jakog nevremena prekinut je cestovni promet na 10-ak lokalnih cesta. Poplavljeno je oko 30 porodičnih kuća i privrednih objekata.

Također, došlo je do izlijevanja velike količine vode u mjestima Miljanovci-Lončari, Miljanovci-Novi, Jelah-polje, Jablanica, gdje su poplavljeni stambeni i pomoćni objekti. Ukupno je bilo 15 intervencija na navedenim lokacijama, u kojima je učestvovalo deset vatrogasaca.

Prema informacijama s terena, ukupno su poplavljena 53 stambena objekta, više pomoćnih objekata, jedna škola, džamija i Dom kulture. Zbog poplave u zoni izvorišta Jelah obustavljeno je crpljenje vode na pojedinim bunarima. Zbog toga je nastao problem sa isporukom vode sa izvorišta Jelah.

Na području Zeničko-dobojskog kantona najveća šteta nastupila je na cestovnoj infrastrukturi gdje je došlo do urušavanja nekoliko mostova. Velika šteta nanesena je i poljoprivrednim usjevima te poljoprivrednom zemljištu, a zabilježeni su i slučajevi uginuća domaćih životinja zahvaćenih poplavom.

Članovi Općinskog štaba civilne zaštite (CZ) Usora na čelu s komandantom i pripadnicima jedinice CZ-a, zajedno su s predstavnikom Federalne uprave (FUCZ) i predsjedavajućim Općinskog vijeća Usora obišli poplavljeno područje te izvršili uvid u razmjere prirodne nesreće. U toku obilaska ugroženih područja poduzimali su i naređivali nužne mjere izvršiocima poslova, a u cilju sprječavanja nastanka težih posljedica i uspostave prometa u dijelovima Općine, gdje je to bilo moguće.

Komandant Općinskog štaba CZ-a Usora sazvao je hitnu sjednici Štaba CZ-a zbog poduzimanja nužnih mjere na sanaciji stanja nastalog djelovanjem prirodne nesreće.

Prema izvještajima iz kantonalnih operativnih centara Civilne zaštite, vodostaj rijeke Usore jutros je iznosio 118 cm i u granicama je normale.

Vodostaj na brani Hidroelektrani (HE) Modrac jutros u 7.00 iznosio je 199,43 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 29 cm.

Na području općine Doboj-Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7.00 iznosio je 329 cm (nivo kad se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm). Na tom području rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan, a na području Srednjobosanskog kantona vodostaji su stabilni. Vodostaj rijeke Save u blagom je porastru duž cijelog toka kroz Posavski kanton, saopćeno je iz FUCZ-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.