PROJEKTI

Ministar Jusko: Iako je predviđeno da radovi počnu za dvije godine, optimista sam da to može biti i u 2019.

E. MASLO

7.5.2018

Izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo trebala bi započeti sljedeće godine, kazala je srbijanska ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović. 

Dodala je kako je to dogovoreno u Turskoj, gdje boravi državna delegacija Srbije s privrednicima i gdje je potpisan memorandum s turskom kompanijom "Tašjapi".

I Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, iskazao je optimizam i pozdravio sporazum koji je potpisan u Istanbulu.

Način finansiranja

On kaže da to samo pokazuje ozbiljnost za ovaj projekt i da se što prije krene s izgradnjom brze ceste i u Srbiji i u BiH.

Naredni korak, kada je riječ o našoj državi, možemo očekivati u junu, kada u BiH očekuju posjetu turske delegacije s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) na čelu, kada će biti saopćen način finansiranja ovog projekta.

- Od tog momenta možemo razgovarati o svim aktivnostima koji su vezani za ovaj projekat. Dotad, nijedna druga aktivnost ne može biti i nadamo se da će se to sve desiti u narednih 30 dana. Kada BiH zvanično dobije informaciju kako će se finansirati taj projekt, onda možemo početi razgovarati o svim tim aktivnostima i onda nam se otvaraju sve druge opcije - kaže ministar Jusko.

Iskazao je optimizam da radovi mogu početi naredne godine, iako je bilo predviđeno da tek za dvije godine možemo krenuti s radovima.

- Struka je kazala da se ne mora toliko čekati. Ne vidim razloga da naredne godine ne započnemo s radovima na određenim dionicama koje su već spremne. Imamo projektnu dokumentaciju i sve je spremno za realizaciju. Volio bih, kao resorni ministar, da pratimo dinamiku rada koju će imati Srbija – potcrtao je resorni ministar.

Pozitivan iskorak

U razgovoru za naš portal kazao je da je dobio poziv iz Ankare o potpisivanju sporazuma između Srbije i Turske te da je to još jedan pokazatelj da se stvari odvijaju u pozitivnom smjeru.

- Radi se o pozitivnom iskoraku. Već ranije je iskazana ozbiljnost. Imali smo posjetu turske delegacije s kojom smo obišli sve trase i ovaj projekt nije samo puko slovo na papiru. Moram istaknuti i da ovo nije samo pitanje državnog ministarstva, već su uključena i entitetska. Ovo je zajednički rad i tako ćemo i u nastavku raditi - kaže ministar Jusko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.