REZULTATI REVIZIJE

U bh. kosturnicama nalazi se 2.000 neidentificiranih ostataka

BIRN
07.05.2018 17:45

Nakon što je izvršena revizija 12 kosturnica i mrtvačnica na području BiH, Institut za nestale osobe utvrdio je da je u tim objektima ostalo neidentificirano još 2.000 posmrtnih ostataka.

- Revizija posmrtnih ostataka je završena u svih 12 kosturnica i mrtvačnica na području BiH. Rezultati ove revizije su 115 novih identiteta i 948 reasocijacija – odnosno naknadno pronađenih dijelova tijela ranije identificiranih - kaže Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe (INO).

Čengić pojašnjava da je moguće da jedan dio posmrtnih ostataka nije iz posljednjeg rata u BiH nego da je riječ o žrtvama koje su ekshumirane, a možda su iz Prvog ili Drugog svjetskog rata.

- Jedan broj žrtva nije mogao biti identificiran jer nema DNK uzoraka krvi s kojima bi se usporedili, a moguće je da je u jednom broju slučajeva riječ o pogrešnim klasičnim identifikacijama - pojasnila je Čengić.

Ističe da je do sada putem prepoznavanja, što se naziva klasičnom metodom, identificirano 8.129 žrtava i moguće da je tu riječ o greškama.

- Trenutno je u toku proces prikupljanja krvi od porodica koje su klasično identificirale posmrtne ostatke svojih najmilijih, a nisu dali krv kako bi se zapravo na taj način ta krv usporedila s ovih 2.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka koji leže u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama - pojasnila je Čengić.

Ona naglašava da pogrešne identifikacije imaju dvostruki problem.

- S jedne strane, oni koji su pogrešno identificirali imaju pogrešne skelete koje su ukopali pod pogrešnim imenom i prezimenom, a s druge strane ona porodica koja traga za svojim nestalim, ne može ga pronaći, jer je on već ukopan pod pogrešnim imenom i prezimenom - kaže Čengić.

U BiH se traga za još oko 7.000 osoba nestalih nakon rata.

NA VRH