BIH

Takmičenje u pružanju prve pomoći: Prvo mjesto osvojile ekipe iz Bugojna i Kiseljaka

Z. K.

7.5.2018

Crveni križ Kiseljak je bio domaćin 19. Kantonalnog takmičenja iz pružanja prve pomoći s realističkim prikazom povreda, stanja i oboljenja koje se održalo u prostorijama Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ u Kiseljaku. Na takmičenju je učestvovalo devet ekipa iz devet Općina Srednjobosanskog kantona: Gornji Vakuf - Uskoplje, Donji Vakuf, Bugojno, Travnik, Novi Travnik, Vitez, Fojnica i Kiseljak.  

Ekipe su se takmičile u dvije kategorije: omladina - 7 ekipa i podmladak - 8 ekipa. Učesnici su znanje pokazale na šest radnih poligona koje su nosile naziv: saobraćajna nesreća, nesreća na građevini, minsko polje, tuča, električni udar i snježna lavina. U kategoriji podmlatka prvo mjesto osvojila je ekipa iz Bugojna, drugo ekipa iz Travnika i treće mjesto pripalo je ekipi iz Fojnice. U kategoriji omladina prvo mjesto osvojila je ekipa iz Kiseljaka, drugo ekipa iz Bugojna, a treće ekipa iz Fojnice. 

Pehare i medalje za prvoplasirane ekipe te zahvalnice za sve ekipe koje su sudjelovale su uručili: dr. Indira Melezović, prof. Ivana Gracić, glavni sudija takmičenja dr. Ana Pecirep i sekretar CK SBK/ KSB Refik Džaja.

- U organizaciju takmičenja uključeno je bilo 80 volontera, sudaca, markiranata, vodiča i kurira. Na početku takmičenja dobrodošlicu svima je poželila predsjednica CK Kiseljak dr. Ana Pecirep koja je ujedno bila i glavni sudija takmičenja. Takmičenje je otvorio predsjednik CK SBK/ KSB Marijan Lovrinović. Sve ekipe su pokazale zavidno znanje iz pružanja prve pomoći, a nijanse su odigrale ulogu u procjeni najboljih – rečeno je iz CK Kiseljak. 

Plasman na Federalno takmičenje

Ekipa omladine - Tim mladih CK Kiseljak se plasirala na Federalno takmičenje koje se održava u Mostaru 12.5.2018. godine, a ekipa se sastoji od tri učenika Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“: Ajle Emšo, Lejle Bečiragić i Muje Brkića te tri učenika Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ u Kiseljaku: Ardija Karavidaja, Almina Mujića i Aida Hasečića. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.