Sjednica Predstavničkog doma PSBiH zakazana za 17. maj

Poslanici dobili zahtjev da Zakon o OSA-i razmatraju po hitnom postupku

S.DEGIRMENDŽIĆ
07.05.2018 18:57

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 17. maj, a na dnevnom redu sjednice, između ostalog, nalazi se i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) po hitnom postupku. 

Riječ je o zakonu koji bi trebao uskladiti s Ustavom BiH neustavne odredbe u sadašnjem Zakonu o OSA-i, a takvima ih je proglasio Ustavni sud BiH još u junu prošle godine. Vijeće minsitara i Parlamentarna skupština BiH nisu u datom roku od šest mjeseci, kako je to naložio Ustavni sud, uskladili taj zakon s Ustavom BiH.

Inače, Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbu člana 78. Zakona o OSA-i, koji se odnosi na nalog za prisluškivanje telefonskih razgovora prema kojoj je produženje naloga za prisluškivanje, ostavljeno na proizvoljnu procjenu sudije, te odredbu koja je davala mogućnost da glavni tužilac i okorjelim osuđenim zločincima daje status zaštićenih svjedoka, imunitet i slobodu.

Tek nedavno je na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH Vijeće ministara utvrdilo prijedlog novog zakona i uputilo ga u proceduru.

Prema novom prijedlogu je definirano da se traži naredba za posebne istražne radnje. Prvu naredbu, navodi se u predloženom zakonu, sud odobrava na 60 dana i poslije svakih 30 dana treba obnavljati i obrazlagati taj zahtjev za daljnje trajanje te mjere, s tim da to može trajati najduže do 48 mjeseci.

Pored ovog, na dnevnom redu sjednice nalazi se i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH, također po hitnom postupku,a na prijedlog poslanika HDZBiH Nikole Lovrinovića. U ovom slučaju, u stvari riječ je o prijedlogu zakona koji je sačinilo Ministarstva pravde BiH , ali ga Vijeće ministara BiH nije razmatralo.

Ustavni sud BiH je i pojedine odredbe ovog zakona proglasio neustavnima i također i za njega su probijeni svi rokovi za izmejne.

Ranije je Predstavnički dom usvojio izmjene ovog zakona na prijedlog Amira Fazlića iz SDA,a Dom naroda podrzao je izmjene ovog zakona po skracenoj proceduri na prijedlog većine delegata Kluba hrvatskog naroda ,a koji je poput Lovrinovićevog prijedloga, u stvari rješenje koje nudi Ministarstvo pravde BiH.

No, Fazlićev prijedlog nema podršku u Domu naroda,a prijedlog usvojen u Domu naroda nema podršku u Predstavničkom domu, tako da je ovaj zakon u svojevrsnoj pat poziciji, s obzirom da bi stupio na snagu, moraju ga usvojiti oba doma PSBiH.

Već mjesecima se očekuje i strahuje od toga da Ustavni sud BiH neustavne odredbe i Zakona o OSA-i i Zakona o krivičnom postupku stavi van snage, čime bi ,a u slučaju da ne bude postignuta saglasnost o njihovom usvajanju brojne istrage i psotupci pred pravosudnim organima u BiH bili dovedeni u pitanje.

Zbog dosadašnjih zloupotreba Zakona o OSA-i i ZKP-u šteta je već nanesena. Mnogi su zbog toga i tužili nadležne institucije i dobili presude koje su budžete na svim nivoima od 2011. do 2017. koštale oko 25 miliona KM!

Tagovi

OSA PSBiH
NA VRH