ALARMANTNO

U BiH dnevno ulazi stotinu migranata, to nećemo moći izdržati

A. Durgut/Avaz.ba

E. Ma.

8.5.2018

- U BiH dnevno ulazi stotinjak migranata - dramatični su podaci koje je za Avaz.ba rekao Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Migranti dolaze rutom koja se dijeli na dvije podrute - jedna ide iz Grčke i Albanije, preko Srbije u BiH, a drugim dijelom, manjim, iz Crne Gore u našu zemlju. Kako nam je kazao, najveći udar je na Sarajevo, Veliku Kladušu i Bihać. 

Dodao je da je Koordinaciono tijelo za pitanje migracija 4. maja održalo sastanak i da su doneseni zaključci i mjere koje treba hitno preduzeti, a tiču se nezakonitih migranata i propusnosti granice BiH.    

- Ta informacija bit će na sjednici Vijeća ministara, koja će biti održana iduće sedmice. Koordinaciono tijelo za pitanje migracija i Ministarstvo sigurnosti predložit će konkretne mjere - kaže Ujić.




Rekao je da BiH pod hitno trebaju novčana sredstva za alternativni smještaj migranata, a za Službu, i novac i novi ljudi. Imigracioni centar može primiti stotinu ljudi, a tuzlanski centar 150, a u BiH je trenutno mnogo veći broj migranata.

- Očigledno da BiH nema smještajnih kapaciteta i treba iznalaziti rješenja za ljude koji se nalaze u parkovima, mora im se naći smještaj u Sarajevu ili negdje van grada, gdje im se treba pružiti puna zdravstvena zaštita i gdje treba pokušati izvršiti njihovu registraciju i utvrditi njihov identitet - ističe Ujić.

Iako se migranti kreću prema zemljama EU, u Unsko-sanskom kantonu se duže zadržavaju.

- Tačno je da se BiH koristi kao tranzitno područje, ali iz raznih mjera sigurnosti, zdravstvene zaštite, moraju se naći alternativni smještajni kapaciteti, moraju biti van urbanih sredina, i to će biti hitan zadatak i za Vijeće ministara i za nadležne u kantonima – zaključuje Ujić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.