VIJEĆE SIGURNOSTI UN

Incko: Posljednjih šest mjeseci korištena neodgovorna retorika

Avaz.ba

8.5.2018

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) prezentirao je danas pred Vijećem sigurnosti UN-a šestomjesečni izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma. 

Incko je rekao da je tempo stvarnih reformi i dalje donekle spor, ali da je BiH napravila neke pozitivne korake u pravcu euroatlantskih integracija.

Visoki predstavnik je poručio da međunarodna zajednica mora zadržati sve instrumente koji su joj na raspolaganju da spriječi svako daljnje pogoršanje situacije u BiH. 

Kao jedan od pozitivnih koraka naveo je odgovor na Upitnik i usvajanje fiskalne zakonske regulative u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime je omogućen pristup finansijskim sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda.

Incko je istaknuo da, kada se sve sagleda, u BiH vlada negativna politička klima, u kojoj mnogi od najprominentnijih izabranih zvaničnika i dalje u neproporcionalnoj mjeri posvećuju pažnju pitanjima o kojima su mišljenja podijeljena. 

Upozorio je i da je u proteklih šest mjeseci korištena neodgovorna i huškačka retorika, kroz koju je osporavan temelj Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer neki zvaničnici u RS nastavljaju osporavati državnost Bosne i Hercegovine, pojedini hrvatski zvaničnici bave se razmišljanjima o raspadu države, a pojedini bošnjački političari pokazuju spremnost da u svojim izjavama spominju mogućnost novog sukoba, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik naglasio je potrebu da se političke stranke Parlamentarne skupštine BiH hitno dogovore i usvoje pravila za indirektne izbore za Dom naroda Federacije BiH. U suprotnom, proces formiranja vlasti širom BiH, nakon izbora, bi mogao biti otežan.

Podsjećajući Vijeće sigurnosti da su građani Mostara i dalje uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo da izaberu lokalne predstavnike, visoki predstavnik je pozvao stranke u Mostaru da nastave raditi na nedavno pokrenutoj domaćoj inicijativi i postignu rješenje. 

Govoreći o vladavini prava i borbi protiv korupcije, visoki predstavnik osvrnuo se na trend da neki od istaknutih izabranih zvaničnika ignoriraju ili odbijaju konačne i obavezujuće odluke sudova.

Posebno je istaknuo trenutne rizike koji postoje u oblasti borbe protiv korupcije, ukoliko Parlamentarna skupština BiH u što kraćem roku ne usvoji amandmane na Zakon o krivičnom postupku u skladu s međunarodnim standardima. U pogledu ovog pitanja, pokazuje se da su neki političari izgleda fokusirani na ukidanje mogućnosti da državno pravosuđe provodi istrage, podiže optužnice i izriče presude korumpiranim političarima. 

Visoki predstavnik je rekao da promjena u načinu vođenja politike u Bosni i Hercegovini mora doći od samih političara, ali da je međunarodna zajednica zainteresirana da podstakne ovu promjenu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.