SASTANCI

Dodik razgovarao s ambasadorom Fergusonom: RS opredijeljena za put ka EU

Fena

8.5.2018

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom (Edward) da taj entitet ostaje opredijeljen za put BiH ka Evropskoj uniji, te da će i dalje konstruktivno sarađivati na svim pitanjima bitnim za napredak ka Uniji.

Dodik je istakao da je RS posvećena miru i stabilnosti i da je u potpunosti privržena poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je proteklih godina "devastiran na štetu tog bh. entiteta", saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Izrazio je zahvalnost Vladi Velike Britanije na podršci u unapređenju energetske strategije RS, koju je Vlada RS nedavno usvojila, te izrazio očekivanja da će RS uskoro dati pozitivno mišljenje za okvirnu energetsku stategiju BiH, koja je napravljena sa punim uvažavanjem nadležnosti različitih nivoa vlasti.

U odvojenom susretu Dodik je razgovarao i sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vekijom (Vechio), kojem je prenio da tri naroda u BiH treba suvereno da donose odluke bez nametanja sa strane, te da RS želi da bude na poziciji koja joj je data Dejtonskim sporazumom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.