BIH

CIK uveo jednu novost za izbore u oktobru: Uvedeno elektronsko ispunjavanje obrazaca

Fena

9.5.2018

Kolegij Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici jednoglasno usaglasio stav da su političke stranke koje imaju mandat predsjednika ili potpredsjednika Republike Srpske, samostalno ili u okviru koalicije, oslobođene obaveze prikupljanja potpisa podrške za taj organ. 

Iz CIK-a su obavijestili političke stranke, kao i birače koji se žele prijaviti za glasanje izvan BiH da je obrasce prijave za ovjeru političke stranke i obrazac prijave za glasanje izvan BiH (PRP1), koji su dostupni na internet-stranici CIKBiH, moguće popuniti elektronski, koje potom treba isprintati i potpisati.

Prednost te novine je u tome što su istaknuta obvezujuća polja koja treba popuniti i što je smanjena mogućnost greške prilikom popune obrazaca, a istovremeno je garantirana čitkost.

Na taj način se olakšava procedura prijave političkih stranaka za učešće na izborima, kao i prijave birača za glasanje izvan BiH, a s druge strane proces provjere tih podataka u CIK-u trajat će kraće.

Iz CIK-a su pozvali političke stranke i birače da koriste mogućnost elektronske popune obrazaca uz napomenu da isprintani obrasci moraju biti potpisani, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.