VMBIH

U ponedjeljak sastanak Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH

Fena

9.5.2018

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zakazao je za ponedjeljak, 14. maj, sastanak Koordinacijskog tijela za pitanje migracija u BiH, u vezi s migrantima koji u posljednje vrijeme pristižu u BiH.

Zvizdić podsjeća da je Vijeće ministara BiH na 140. sjednici donijelo zaključak o izradi analize i plana budućeg djelovanja u vezi s povećanim prilivom ilegalnih migranata, kao i o modelima i kapacitetima njihovog zakonskog i humanog prihvata i tretmana.

Navedenim zaključkom Vijeća ministara BiH poziva se Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine da hitno sačini i Vijeću ministara BiH dostavi specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, s prijedlogom mjera i preporuka nadležnih organa BiH.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da za narednu sjednicu Vijeća ministara BiH, uz informaciju o ilegalnim migrantima koji borave u Bosni i Hercegovini, dostavi i Prijedlog odluke o formiranju privremenog operativnog štaba za migrante koji borave u BiH, u koji će biti uključeni predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i drugih nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Zvizdić očekuje realizaciju navedenog zaključka do održavanja sastanka zakazanog za ponedjeljak, 14. maj, kao i da u rješavanju pitanja migranata u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, učestvuju svi nivoi vlasti jer je to zadatak i obaveza čitave društvene zajednice, saopćeno je iz VMBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.