VSTV

Supružnici i rođaci neće moći raditi u istom sudu ili tužilaštvu!

Arhiv. Sa sjednice: Prijedlog nacrta poslovnika trebao bi biti finaliziran na sljedećoj sjednici

E. HALIMIĆ

9.5.2018

Kada bude usvojen novi poslovnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), koji je u potpunosti usklađen s preporukama Evropske komisije (EK), bit će zabranjeno da supružnici i krvni srodnici budu imenovani kao nosioci pravosudnih funkcija u iste institucije, rečeno je, između ostalog, jučer na sjednici VSTV-a. 

Prijedlog nacrta poslovnika trebao bi biti finaliziran već na sljedećoj sjednici.

Objektivnija procedura 

- Osnovna svrha ovih izmjena je transparentnija i objektivnija procedura imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija kako bi se dolazilo do što kvalitetnijih kandidata - pojasnio je šef Kabineta Predsjedništva VSTV-a Admir Katica.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić smatra da neka rješenja koja nudi poslovnik ipak nisu dobra. Uz to, podsjetila je da je odredba po kojoj bračni supružnici i krvni srodnici ne mogu biti imenovani u jednu pravosudnu instituciju postojala i u starom zakonu, prije reforme pravosuđa u BiH.

- To je bila sasvim opravdana odredba koja je kasnije izbačena. Nažalost, VSTV to ne može regulirati svojim poslovnikom, to se mora ugraditi u zakon. Mi možemo reći da ne želimo imenovati nekog iz tog razloga, ali onda se on može žaliti i podnijeti tužbu i u tome će i uspjeti, jer to nije zakonski regulirano. Pretpostavljam da je neko ko je donio ovakav zakon htio udomiti neke članove svoje porodice u pravosuđe - zaključila je Jukić.

Dodala je da je kod izbora predsjednika suda ili glavnog tužioca VSTV doveden u situaciju da neće moći izabrati kvalitetnog kandidata, jer će neke sudije biti diskvalificirane zbog toga što neće dobiti bodove na iskustvo.

Jednom godišnje 

- Akcent treba biti na prezentiranju programa rada, a ne na prethodnom iskustvu. Neodrživ je i prijedlog da se konkursi za pravosudne funkcije raspisuju jednom ili dva puta godišnje - smatra Jukić.

Prema njenim riječima, problem će se pojaviti i kod poništavanja konkursa, ako se na njega nije prijavio kandidat tražene nacionalnosti, što je bila dosadašnja praksa VSTV-a.

- Novim poslovnikom predviđeno je da se konkurs može poništiti samo jednom. To moramo riješiti, u suprotnom idemo u jednonacionalne sudove - istakla je Jukić.

 

U pripremi i novi zakon o VSTV-u 

Vijeće će 23. i 24. maja razmatrati i svoj prijedlog nacrta zakona o VSTV-u, koji je, također, implementacija preporuka EK, jer se nije sve moglo riješiti izmjenama i dopunama Poslovnika VSTV-a, već trebaju zakonske izmjene.

Na taj način, kaže Katica, VSTV je preuzeo ekspertnu ulogu da izradi najbolji mogući prijedlog zakona o VSTV-u koji će biti u skladu s evropskim standardima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.