BIH

Članovi kolegija oba doma PSBiH razgovarali s premijerkom Srbije

Fena/PSBiH

Fena

9.5.2018

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik Džaferović, Borjana Krišto, Safet Softić i Bariša Čolak sastali su se danas u Beogradu, u okviru dvodnevne zvanične posjete Republici Srbiji, s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Tokom razgovora, kojim su dominirala pitanja unapređenja političkih i ekonomskih odnosa dviju susjednih i prijateljskih zemalja, kao i pitanja regionalne stabilnosti, infrastrukturnog povezivanja i međusobne podrške u procesu evropskih integracija, sagovornici su zajednički konstatirali da Bosna i Hercegovina i Republika Srbija predstavljaju veoma značajne političke i ekonomske partnere čiji dobri odnosi jesu ključni za stabilnost cijelog regiona.

Potvrđeno je zajedničko opredjeljenje da, kroz međusobnu podršku u procesu evropskih integracija, BiH i Srbija nastave ulagati napor za očuvanje mira i stabilnosti, čime se, kako je rečeno, relaksiraju i unutrašnji politički odnosi u obje države. S tim u vezi, pozdravljena je činjenica da je Bosna i Hercegovina predala odgovore na Upitnik Evropske komisije, te upozoreno na to da ne bi bilo dobro da bilo koja zemlja u regionu zapadnog Balkana zaostaje u procesu evropskih integracija.

Zajednički je naglašeno da postoji ogroman interes da se dijalogom i u što skorije vrijeme riješe sva otvorena pitanja u odnosima dviju država, posebno pitanje odnosa prema prošlosti, pitanje granice, kao i imovinsko pravna pitanja.

Razgovaralo se i o izgradnji i trasama autoputa Sarajevo – Beograd, za koji je ocijenjeno da će biti od ogromne koristi za obje države i u političkom i u ekonomskom pogledu, posebno kad je riječ o povećanju stranih investicija. Pomenuto je i pitanje ukidanja rominga u državama regiona, što bi, kako je rečeno, bio veliki pozitivan signal i za Evropsku uniju i za sve građane država zapadnog Balkana.

Također su pomenuta i pitanja međusobnog priznavanja diploma, olakšavanja dobivanja radnih viza, kao i pitanje usklađivanja carinskih propisa i olakšavanje prelaska granice s ciljem povećanja razmjene ljudi, roba i kapitala.

Izraženo je zajedničko uvjerenje da će ova posjeta, posebno u formatu svih članova kolegija oba doma PSBiH, predstavljati značajan iskorak u odnosima dviju zemalja na svim poljima.

U nastavku dvodnevne zvanične posjete Republici Srbiji, bh. delegacija sutra će se u Beogradu sastati i s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, saopćeno je iz PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.