BIH

Čović: Ostavili smo korektnu sliku da činimo sve da stabiliziramo odnose u BiH

Piše: R. Be.

10.5.2018

Članovi Predsjedništva BiH večeras su u Berlinu razgovarali s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel o pitanjima i problemima u Bosni i Hercegovini. 

Nakon sastanka video porukom javnosti se obratio Dragan Čović. 

- Razgovarali smo o bilateralnom odnosu Njemačke i BiH s jedne strane, a naravno i o okvirnoj političkoj situaciji u BiH, primarno o onome što je bitno na euroatlantskom putu BiH - rekao je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

Dodao je da su razgovarali i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te izbornom zakonodavstvu.  

- Razgovarali smo o predstojećim izboima u 10. mjesecu. Mislim da smo ostavili jednu korektnu sliku da činimo sve da stabiliziramo odnose u BiH, kako ne bi bila kriza koju mnogi predviđaju zato što nismo na vrijeme promijenili Izborni zakon i tu je kancelarka Merkel objasnila saradnicima i bila na neki način podrška da se pronađe rješenje da najmalobrojniji narod može birati svoje predstavnike u skladu s Ustavom BiH i Odlukom Ustavnog suda - dodao je Čović. 

- Vjerujem da će članovi Predsjedništva imati još razgovora s kancelarkom i njenim saradnicima na traženjo rješenja, posebno na ubrzanju našeg euroatlantskog puta, jer smo i zamolili da nam pomognu da kandidatski status dođe što prije, jer bi nas on trebao ohrabriti da i unutrašnje reforme ubrzamo - zaključio je Čović.

Na kraju je trosatni sastanak ocijenio korisnim, uz napomenu da su članovi Predsjedništva imali priliku iznijeti i oprečne poglede, ali da su u suštini imali jedinstven stav.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.