SARAJEVO

U Zemaljskom muzeju izložba etnografskog kulturnog naslijeđa Srbije

Fena

10.5.2018

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ugostit će danas izložbu "Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i 20. stoljeću'' Etnografskog muzeja u Beogradu koja donosi bogato etnografsko kulturno naslijeđe Srbije nastalo u složenim historijskim okvirima, etničkim procesima i specifičnim kulturnim uvjetima.

Izloženi predmeti su svjedočanstva vjekovnog znanja, iskustava, vještina i stvaralaštva srpskog naroda, a pored izrazite višeslojnosti etnografskog kulturnog naslijeđa s vremenom su se izdvojile tri kulturno-geografske cjeline panonska, dinarska i centralnobalkanska.

Etnografski muzej u Beogradu čuva više od 50.000 etnografskih predmeta, većinom iz 19. i prve polovine 20. stoljeća, a najbrojniji su predmeti koje je izrađivalo, oblikovalo, ukrašavalo i koristilo seosko stanovništvo dok u manjem obimu fond sadrži i dio stvaralaštva seoskih i gradskih zanatlija.

Tekstilni predmeti i nakit su u širem kulturnom kontekstu bili nosioci i brojnih oznaka identiteta: socijalnih, rodnih, označavali su uzrast, status, vjersku i nacionalnu pripadnost. Imali su i važnu ulogu u običajnom i sociokomunikacijskom životu pojedinca i zajednice kojoj su pripadale.

Nakit i tekstilne rukotvorine su bili nezaobilazni u svadbenim običajima, djevojka je u novi dom donosila bogatu spremu koja je sadržavala namjenski pravljene tekstilne rukotvorine.

S druge strane, mlada je imala centralnu ulogu u svadbenim običajima, te je svoju svadbenu nošnju dodatno ukrašavala brižljivo odabranim nakitom i raskošnim oglavljem. Ovi elementi kićenja su sublimirali različita značenja: ekonomska, statusna i zaštitna (magijska).

Tradicionalni nakit na izložbi izrađen je različitim tehnikama i od različitih materijala, u rasponu od najjednostavnijih do zanatski veoma složenih proizvoda, saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.