REAKCIJE

Tehnički pregled dva puta godišnje je nepotreban, vozilo mora biti ispravno svaki dan

Piše: E. Ma.

11.5.2018

Studija Instituta za privredni inženjering Zenica pokazala je da 70 posto vozila tretiranih tim dokumentom nije zadovoljilo kriterije prolaska tehničkog pregleda.

Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, u razgovoru za Avaz.ba kaže da je ovo itekako zabrinjavajući podatak, ali i da se kao takav treba uzeti s dozom opreza.

- Naprimjer, institut koji je autor navedene studije od države je dobio novac da vrši kontrolu tehničke ispravnosti u jednom dijelu BiH, a kasnije je ostao bez tog posla. Ostali su drugi privatnici koji uzimaju debele pare od države da bi provjeravali tehničku ispravnost, unaprijedili cijeli sistem i doveli ga u red. Mnogi su zakačeni na državne jasle, puno uzimaju, a malo vraćaju. E to je porazna činjenica koja će pospješiti nesigurnost na cestama i broj saobraćajnih nesreća. Nažalost, nadležni od državnog do entitetskih nivoa ne uzimaju to u obzir i ne preispituju ovu situaciju. Jer mi na godišnjem nivou damo privatnim licima, što servisima, što nadzoru koji smo povjerili privatnim licima, više od sedam-osam miliona KM - ističe Lindov.



Dodaje i da imamo stoprocentno tačne podatke, oni svakako neće rezultirati dobrim i smanjiti stepen smrtnosti na bh. cestama.

Podsjetimo, u Srbiji svi automobili stariji od 15 godina morat će dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – to su novine pravilnika koji stupa na snagu 5. jula ove godine. Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 posto automobila starije od 15 godina.

No, Lindov kaže da ta odluka nije dobra i da BiH nikako ne bi trebala krenuti u tom pravcu.

- Mislim da je to ubiranje dodatnih nameta od građana. I Srbija uvodi svoje posebne kriterije kakvih nema nigdje u Evropi. Tehnički ispravno vozilo mora biti svaki dan, a ne svakih šest mjeseci. I tehnička ispravnost vozila se može provjeriti od strane organa MUP-a i inspekcije i provjeriti svakodnevno ako se iskaže sumnja u ispravnost vozila. To nije dobra odluka. Ako se iskaže sumnja, mogu ga poslati na vanredni tehnički pregled u svakom momentu i mislim da je to prava mjera. A ovo što uvodi Srbija je uzimanje dodatnog novca od građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.