TUZLA

Peti Kongres pedijatara BiH okupio više od 300 učesnika

Fena

10.5.2018

Peti Kongres pedijatara u BiH, sa međunarodnim učešćem, koji je večeras svečano otvoren u Tuzli, okupio je više od 300 učesnika. Tu je 50 predavača iz BiH, Turske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i još nekih dražava, što ga čini jednim od najvećih kongresa održanim na ovim prostorima.

Predsjednica Udruženja pedijatara BiH i pomoćnica direktora UKC-a Tuzla za medicinske poslove Fahrija Skokić rekla je novinarima da je najveći značaj ovog kongresa što je posvećen zdravstvenoj zaštiti djece u raznim razvojnim periodima, sa različitih aspekata i kroz različite probleme. 

Dodala je da će se na ovom događaju govoriti o reformi u zdravstvenoj zaštiti djece, jer, kako kaže, u svijetlu novih medicinskih zbivanja, dinamičnih promjena u pedijatriji, to je neminovno.

Navela je problem nedostatka ljekara pedijatara, tvrdeći da su postojeći pedijatri sve stariji.

Prema podacima iz 2016. godine, 250 tih ljekara je registrovano na području FBiH, a 129 na području RS, a brinu za oko više od milion djece, potcrtala je Skokić.

- Ovaj kogres je dugo čekan i mnogo od njega očekujemo i sigurni smo da će poslije ovoga doći bolja vremena za zdravstvenu zaštitu djece - dodala je.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić smatra da je ovaj kongres veliko priznanje zdravstvenom sistemu TK, jer se ove godine održava u Tuzli nakon šest godina.

-Ubijeđen sam da će nemjerljiv rezultat svih radova koji su prijavljeni na ovom kongresu rezulturati velikim poboljšanjem u zdravstvenom sektoru, prije svega u liječenju djece i napretku pedijatrije - istakao je Hadžiefendić.

Izrazio je zadovoljstvo jer su resorno ministarstvo i Kantonalna vlada pokrovitelji ovog značajnog događaja.

Glavne teme Petog Kongresa pedijatara u BiH , koji će trajati do 13. maja, su: primarna zdravstvena zaštita djeca, zakonske legislative, preventivna i socijalna pedijatrija, klinički problemi u pedijatriji, dječija hirurgija i adolescentna ginekologija te mentalno zdravlje djece.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.