BIH

Kladanj: Iz jame izvučeno 10 mina i ručnih bombi

FUCZ

Avaz.ba

11.5.2018

Mještani zaseoka Crijevčići u općini Kladanj javili su da nekoliko lokalnih dječaka pokušava doći do eksplozivnih sredstava koja su tokom rata 1992.-1995. godine odbačena u duboku prirodnu jamu, pa je Federalna uprava civilne zaštite 10. maja na to mjesto uputila kombinirani tim koji je uklonio opasnost i spriječio potencijalnu tragediju.

Tim sastavljen od tehničara za uklanjanje eksplozivnih sredstava, speleologa i gorskih spasilaca pripremio je lokalitet za realizaciju zadatka, izvršio spuštanje u petnaestak metara duboku jamu te iz nje uklonio odbačena eksplozivna sredstva. Tokom izvršenja zadatka, koji je trajao oko tri sata, iz jame je izvučeno deset eksplozivnih sredstava-trenutnih i kumulativnih tromblonskih mina i ručnih bombi.

Ovaj složen i opasan zadatak bio je dodatno otežan izuzetno teškim i neprohodnim terenom i izvršen je uz strogu primjenu svih sigurnosnih propisa, kao i tehničkih i stručnih smjernica.

Ovim je FUCZ dokazala da je ovladala izvođenjem i najsloženijih zadataka koji mogu biti postavljeni pred nju, saopćili su iz FUCZ-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.