BIH

Halilhodžiću uručen Orden Evropskog pokreta: Ponosan sam, nagrade kod kuće su mi najdraže

S. Saletović

Avaz.ba

11.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Legendarnom Vahidu Halilhodžiću danas je u Sarajevu dodijeljen Orden Evropskog pokreta.

Kako su naglasili iz EP-a BiH, radi se o najvišem priznanju naroda građanki i građana BiH, a Halilhodžiću je nagradu uručio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko).

Kako je istaknuo predsjednik EP-a u BiH Predrag Praštalo, priznanje ove godine se uručuje velikom čovjeku, sportisti, karakternoj ličnosti i ponajboljem ambasadoru BiH, nekada velikom igraču i napadaču bivše Jugoslavije, koji je nakon okončanja aktivne karijere nogometaša nastavio jednako uspješnu trenersku karijeru.

- Veliko mi je zadovoljstvo da u ime građana i naroda BiH možemo zahvaliti velikom čovjeku i sportisti za sve ono što je uradio u bivšoj Jugoslaviji, Evropi i svijetu na promociji Bosne i Hercegovine. Zamolili smo Halilhodžića da i ubuduće nastavi biti ambasador BiH – rekao je Praštalo.

Legendarni Vaha je kazao da su mu nagrade kod kuće najdraže.

- Ponosan sam što me ljudi, iako sam godinama vani, nisu zaboravili. Nagrade kod kuće su najdraže, iako sam dobivao i značajnija priznanja - rekao je Halilhodžić.

Istaknuo je da je ovo priznanje velika čast i obaveza.

- Priznanje koje sam dobio je velika čast i obaveza. Ja sam vanpolitička osoba, ali smatram da sportisti u BiH imaju obavezu da doprinesu procesu pomirenja. U BiH je sve politika, ali nadam se da će jednog dana postati dio Evropske unije. Svi bismo to željeli, ali ovdje ljudi to ne žele da urade iz poznatih nam razloga. Žalosno je da zbog ličnih interesa pojedinaca ovaj narod, koji ima mnogo divnih osobina, ostane zatvoren u svojim čoporima – rekao je Halilhodžić u obraćanju.

Incko je kazao da je ovo dokaz da su Bosanci i Hercegovci uspješni i priznati u svijetu.

- BiH je dala puno toga svijetu, a Halilhodžić i Ivica Osim su najbolji primjer za to. BiH je dala dva nacionalna trenera Japanu. To je optimistična poruka da su građani BiH uspješni i priznati u svijetu - rekao je Incko.

Orden Evropskog pokreta je priznanje koje se u našoj zemlji odjeljuje punih osam godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.