BIH

Tegeltija: Bit će ponovljeni konkursi za predsjednike sudova i glavne tužioce

Fena

Fena

11.5.2018

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija ocijenio je danas da je pravosuđe BiH ušlo u fazu u kojoj se u potpunosti usaglašava sa standardima Evropske unije (EU).

- To je proces koji traje, a naši rokovi su vrlo ambiciozni. Sve rokove koje smo imali povodom implementacije 'Peer Review' preporuka (Evropske komisije) smo ispunili, a ostaje nam još rok 30. juni za finalizaciju inicijative za izmjenu Zakona o VSTV-u BiH - kazao je Tegeltija, komentirajući novinarska pitanja u pauzi sjednice VSTV-a, na kojoj su usvojene izmjene Poslovnika te institucije.

Smatra da će i taj rok biti ispoštovan, te da postoji opća saglasnost o potrebi izmjena Zakona o VSTV-u, kao i da se taj proces primarno vodi u partnerstvu s Evropskom komisijom, kako bi taj zakon bio harmoniziran sa standardima EU.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s eventualnim raspisivanjem novog konkursa za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Tegeltija je kazao kako je to pitanje definirano prijelaznim i završnim odredbama izmjena i dopuna Poslovnika o VSTV-u koje se odnose na proces imenovanja.

Pojasnio je kako je predviđeno da će se ponoviti svi konkursi koji su u toku, a koji se odnose na predsjednike sudova, glavne tužioce i zamjenike glavnih tužilaca.

- Poslovnik će stupiti na snagu 30 dana od dana objavljivanja u Službenom listu, a nakon što stupi na snagu, pokrenut ćemo te nove procedure - precizirao je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.