BIH

Za spomenik Mujagi Komadini nema mjesta u Mostaru

M. SMAJKIĆ

13.5.2018

Da prošlog petka, 4. maja, mostarski imam Šefko ef. Tinjak nije proučio hatma-dovu pred dušu najznačajnijeg gradonačelnika Mostara Mustafe Mujage Komadine, 93. godišnjica smrti ovog velikana, koja se navršila dva dana kasnije, prošla bi skoro neopaženo.

Opstrukcije iz SDA 

Tako je, za razliku od prethodnih godina, izostala i posjeta brojnih uglednih Mostaraca „s obje strane Neretve“ Mujaginom mezaru u dvorištu Lakišića džamije, gdje bi položili cvijeće i odali počast ovom gradonačelniku opjevanom u čuvenoj sevdalinci „Dvore gradi Komadina Mujo“.

Mezar Komadine u dvorištu Lakišića džamije: Ove godine niko ga nije obišao 6. maja

Ta grupa uglednih Mostaraca svojevremeno je pokrenula inicijativu da se na trgu Musala postavi spomenik Komadini, a plan je bio da njihova plemenita nakana bude realizirana na 90. godišnjicu smrti ovog velikana.  

Prema idejnom rješenju akademskog kipara Florijana Mićkovića, dobili su sva potrebna odobrenja od Federalnog ministarstva kulture i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa FBiH. No, kako su kazali, njihova inicijativa naišla je na opstrukcije.

Ipak, uz žaljenje što u nedjelju nisu na dostojan način mogli obilježiti godišnjicu smrti velikog Komadine, jedan od predvodnika inicijative za podizanje spomenika na Musali, Edin Batlak, tvrdi da od toga nipošto nisu odustali.

- Inicijativa, definitivno, stoji. Nismo se ohladili, kako to neki misle, ali smo svjesni da se u postojećem odnosu snaga, ako se nešto ne promijeni i ako ovima iz SDA ne dođe u glavu, neće ništa desiti - kaže Batlak.

Podsjeća na to da je njihova inicijativa u startu naišla na podršku aktuelnog gradonačelnika Ljube Bešlića (HDZ BiH) te naglašava da se lik i djelo Mujage Komadine ni na kakav način ne smiju politizirati.

- Jer, politiziranje je skrnavljenje Mujaginog lika i djela. Mi smo kroz našu inicijativu potpuno jasno shvatili to da oko Mujage nema sporenja, ni po gradskoj ni po nacionalnoj osnovi. Sav taj otpor koji je došao iz SDA ipak je uzrokovan time kako to, Bože moj, da nije od njih poteklo. A postala im je i sumnjiva naša grupa koja je, eto, multietnička – govori nam Batlak.

Dvojica zaslužnih 

Ugledni advokat Josip Muselimović, koji je prije pet godina zajedno s Batlakom i pokojnim mostarskim gradonačelnikom Radmilom Bracom Andrićem predstavio inicijativu, također žali što godišnjica Mujagine smrti nije obilježena kao i prethodnih godina.

Komadina: Zadužio Mostar

- Nadam se da ćemo iduće godine to obilježiti na način na koji to, zaista, zaslužuje. Jer, grad Mostar poslije glasovitog Mujage Komadine sve do Vlade Smoljana nije imao takvog gradonačelnika. Pisao sam mnogima da novi most u Sutini ponese ime, također, glasovitog gradonačelnika Vlade Smoljana, graditelja i pjesnika, a isto tako, bio bi red i bilo bi vrijeme da se Lučkom mostu vrati njegovo izvorno ime, a to je Mujage Komadine.

Jedan na jugu, drugi na sjeveru i pripadaju dvojici najpoznatijih gradonačelnika, koji su grad zadužili i koji su u njemu ostavili dubok trag. Mi, njihovi potomci, to trebamo cijeniti i poštovati i, naravno, na ovaj način obilježiti - kaže nam Muselimović.

 

Ruglo na Šetalištu 

- U jeku naše inicijative bilo je priča da je mjesto Mujaginom spomeniku ispred njegove kuće. Znamo da to HDZ nikad neće dozvoliti, a i to je plasirano u smislu - nemoj samo da se to realizuje na Musali. Nažalost, njegova kuća stoji porušena, jer nema dogovora između političkih čimbenika - kaže Batlak. 

Najzaslužnije mjesto

Istaknuti arhivist, orijentalista i biograf Mujage Komadina, rahmetli Hivzija Hasandedić zapisao je da u „nizu pregalaca koji su za vrijeme austrougarske uprave mnogo zadužili grad Mostar i okitili ga spomenicima trajne vrijednosti, najvidnije i najzaslužnije mjesto zauzima gradonačelnik Mujaga Komadina“.  

Njegovom inicijativom u Mostaru su sagrađene brojne impozantne građevine, među kojima su musafirhana, Viša djevojačka škola, zgrada Općinskog suda, Gradska banja... O svom je grošu, zapisano je, sagradio prvu džamiju u Drežnici, a u Mostaru mekteb za djevojčice i Konvikt za siromašne učenike srednjih škola. Osnovao je i jedno od prvih humanitarnih organizacija - Muslimansko dobrotvorno društvo. Svom Mostaru, koji su noću osvjetljavali fenjeri s petrolejkama, darovao je električno svjetlo, nakon što je 1912. godine naložio gradnju električne centrale.

Uz to što je inicirao gradnju Lučkog mosta, za vrijeme njegovog mandata sagrađen je i Carinski most... Hasandedić je zabilježio i da je veoma značajan Mujagin rad na kulturno-prosvjetnom i humano-socijalnom polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.