DNEVNIK

Osman efendija Kozlić, muftija banjalučki: Doček dragog gosta

Avaz.ba

13.5.2018

Subota, 5. maj 

Muftija Halilović, uzor čestitosti

Vraćam se u Banju Luku u ranim jutarnjim satima, pred samu zoru. Supruga budna, a djeca trebaju sabahile ustati i krenuti na karate takmičenje u Bihać. Valja sačekati sabah i ispratiti djecu. Prethodne noći sam, također, došao pred zoru. Sinoć bio na hatmenskim dovama za odrasle kod hafiza Damira ef. Jahića u džematu Tutnjevac, MIZ Srebrenik, i imao ugodno druženje s imamima i glavnim imamom MIZ Srebrenik Refikom ef. Hodžićem.

Noć prije bio u Brčkom. Brčanski „Preporod“ i MIZ Brčko organizirali večer posvećenu Ibrahimu ef. Haliloviću, muftiji banjalučkom. Emina hanuma, njegova supruga, uvakufila biblioteku svoga supruga Brčacima, a oni pozvali mene, muftiju banjalučkog, i biskupa banjalučkog, monsinjora Franju Komaricu. Nisam ja ostao u Banjoj Luci svojom, nego Allahovom voljom, odzvanjaju muftijine riječi o kojima još razmišljam. Neka je vječni rahmet njegovoj plemenitoj duši.

Nedjelja, 6. maj

Pripreme za Dan džamija

Još odmaram. Dvije neprospavane noći su me potpuno iscrpile. Večeras dolaze gosti, glavni imami iz naših medžlisa u BiH koji sutra imaju okrugli sto o temi „Dan džemata i džamija“. Organizator je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a Muftijstvo banjalučko domaćin. Direktor Uprave Nusret ef. Abdibegović nastoji da se zbog simbolike 7. maj obavezno obilježi u Banjoj Luci. Tema o kojoj se razgovara jeste džemat. Drugim riječima, nakon obnove naših džamija i vjerskih objekata, valja se okrenuti izgradnji naših džemata, tj. ljudima. Mnogo je problema i pitanja, ali uz razgovor, dogovor i razumijevanje dosta toga može biti riješeno.

Ponedjeljak, 7. maj

Muratova žrtva

Od ranih jutarnjih sati, preciznije od osam ujutro, stojim uniformiran ispred Ferhadije i dajem izjave raznim domaćim TV kućama i agencijama. Ostali zovu cijeli dan i traže izjave. Ubrzo stiže i direktor Abdibegović, kao i ostali glavni imami koji nisu konačili u našim apartmanima u Medžlisu Banja Luka.

Poslije ikindije stižu naši Krajišnici predvođeni direktorom cazinske Medrese Enesom ef. Ljubijankićem. Stiže i Seid ef. Eminović, koordinator za rad medresa iz Uprave za obrazovanje Rijaseta, a potom i predstavnici naših medresa, mladi učači i hafizi koji će učenjem Kur'ana časnog nastupiti na mevludskoj svečanosti u Ferhadiji poslije akšam-namaza. Da bi ugođaj bio kompletniji, Krajišnici su angažirali i svog muftiju, čestitog Hasana ef. Makića da bude predavač na mevludu.

Ferhadija i njen harem ispunjeni ahmedijama, mahramama i ozarenim licima. Moja radost neizmjerna. Posebno jer mogu kazati da su Krajišnici naša podrška, a to i potvrdi ef. Enes u svom obraćanju. S druge strane, mi smo njihovi dužnici, jer su temelji Ferhadije zaliveni i krvlju šehida, rahmetli Murata Badića iz Cazina, koji je 2001. godine na svečanom polaganju kamena temeljca mučki ubijen od razularene mase srpskih nacionalista. Imami MIZ Banja Luka svake godine prouče hatmu pred dušu rahmetli Murata i sjete se njegove žrtve.

Utorak, 8. maj

Koncert u Banskom dvoru

Odavno nisam imao ljepši dan. U okviru predramazanskih aktivnosti, Muftijstvo banjalučko je organiziralo promociju Mesnevije Mevlane Rumija i predramazanski koncert u Banskom dvoru u Banjoj Luci. Radujem se susretu s profesorom Rešidom Hafizovićem, zajedničkom ručku s ostalim promotorima, dr. Elvirom Musićem i dr. Mubinom Moker.

Profesor Hafizović do sada nije bio u Banjoj Luci pa mi drago zbog njega, ali još više mi drago što će Banjalučani slušati o Rumiju od našeg najboljeg poznavaoca sufizma, najboljeg teologa i teozofa. I samo što smo nakratko uživali u živoj riječi naših cijenjenih profesora, iz druge sale se začuše zvuci ilahija i kasida. Armin Muzaferija, Latif Močević, hor „Preporod”, tesavufski ansambl. Sala ispunjena do posljednjeg mjesta, ilahije se uče uglas, ima puno emocija i pomalo suza. Vidim ozarena i radosna lica, zadovoljstvo publike i još veće zadovoljstvo Armina i njegove ekipe nakon koncerta.

Srijeda, 9. maj

Izlet s imamima

U manjem entitetu je deveti maj neradni dan, Dan pobjede nad fašizmom. Imami iz Kotor-Varoši me zovu u prirodu na druženje. Osim cvrkuta ptica, našeg smijeha i razgovora, ništa se drugo nije čulo. Usput u džematu Kotor svratimo Samir ef. Delić, glavni imam MIZ Kotor-Varoš, i ja kod jednog našeg povratnika da u plasteniku uberemo neprskanih jagoda. Platismo jagode i svako svojoj kući. Ja s jagodama da djecu svoju obradujem.

Četvrtak, 10. maj

Predramazansko druženje

Sutradan ponovo u Kotor-Varoš. Okružni odbor Ilmije Banja Luka i Muftijstvo banjalučko organizirali predramazansko druženje i sportske susrete naših čestitih imama. Prije druženja i ručka upriličena je promocija prijevoda Kur'ana Nurka Karamana.

Osim prevodioca Karamana, o prijevodu govorili prof. Zijad Ljevaković, književnik Hadžem Hajdarević i Mustafa Bećirević, izdavač. Novi prijevod Kur'ana, novo čitanje i razumijevanje Božije riječi, odlična atmosfera. Imami se ipak najviše obradovali sportskim susretima i ugodnom druženju.

Petak, 11. maj

Put za Tuzlu

U petak ponovo na točkovima. Imam u Tuzli važnih sastanaka i službenih razgovora. Uvijek mi drago vratiti se u Tuzlu, u njoj sam proveo najljepše godine, stekao mnogo prijatelja. Primiče se ramazan, valja se u Banju Luku vratiti i pripremiti se za doček dragog gosta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.