IDEJE

Švicarke drevnim tehnikama od gline prave predmete iz davnina

Lindnerova kraj peći u kojoj će se izrađivati predmeti

N. SMAJOVIĆ

13.5.2018

Arheološko-turistički park „Ravne 2“ od ovog ljeta bit će bogatiji za zanimljivu postavku, a u pitanju je projekt Švicarki Evzenije Lindnerove i Martine Benesove, pod nazivom „Ekspedicija Megalit 2018. u Visokom“. Kako nam je kazala Lindnerova,  iako je tek završena prva faza, projekt privlači ogromnu pažnju i stranih posjetilaca i Visočana.  

Sušenje cigli

- Namjera nam je pokazati kako se nekad gradilo, drevnim keltskim tehnikama, za koje isključivo koristimo vodu i glinu koja se nalazi u parku. Glinu smo vadili iz obližnjeg brda, zatim pravili cigle pomoću kalupa i potom ih sušili. Od tih cigli napravili smo peć u kojoj ćemo na visokim temperaturama izrađivati različite ukrasne predmete, zdjelice i predmete iz davnina - otkrila je ona.


U drugoj fazi pravit će razne zdjele, ukrase...

Cilj je ilustrirati proizvodnju prahistorijskih keramičkih predmeta starim tehnikama, i to materijalima dostupnim na licu mjesta. Žele i upoznati javnost s drevnim tehnikama izrade ukrasa, zdjelica i drugih predmeta, a kompletna građevina, pećnica i predmeti, bit će izloženi u parku „Ravne 2“ i ostat će kao poklon Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i Visokom.

Sjajne reakcije

- Loše vrijeme proteklih je dana malo usporilo radove, ali sam vrlo zadovoljna do sada urađenim. Projekt napreduje i završena je prva faza, a nakon mjesec i po započinjemo drugi dio projekta, dok se glina osuši i vrijeme bude još toplije. Oduševljena sam reakcijama ljudi, posebno Visočana, koji dolaze i pričaju nam da su njihovi djedovi pravili i kuće na sličan način, od ćerpiča. Reakcije su sjajne i jedva čekam početak druge faze – kazala je Lindnerova.


Peć u funkciji

U narednoj fazi planirane su radionice koje će trajati 15 dana, kako s lokalnim ljudima tako i s radnicima Fondacije, ali i volonterima koji će tada boraviti u Visokom. Finalna faza je stavljanje peći u funkciju. U njoj će se naložiti vatra, bit će prepečena, a onda je planirana i prezentacija kako se od materijala koje je moguće naći na licu mjesta može mnogo toga napraviti jednostavnim tehnikama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.