INOVATORI

Bezbolna injekcija i naslonjač koji liječi kičmu nova su čuda Posušaka

Nova medicinska injekcija: Pacijent ne osjeća ubod igle

M. HODŽIĆ

12.5.2018

Da su bh. inovatori genijalci i da prave čuda koja osvajaju svijet, pokazao je i nedavni pariski sajam inovacija „Concours Lepine“, najstariji ovog tipa u svijetu, gdje su naši predstavnici pobrali nagrade i oduševili stručni žiri.  

Tako je Posušak Ivan Milićević osvojio zlatnu medalju za svoju bezbolnu injekciju, zahvaljujući kojoj pacijent ne osjeća bol prilikom uboda igle niti ima strah od nje, jer je nevidljiva i njemu i ljekaru.

Najbolje ocjene

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog osvojio je srebro za ogradu koja sprečava snažnim vjetrovima da zaustavljaju saobraćaj i oštećuju vozila na mostovima i vijaduktima, kao i bronzanu medalju za tzv. vodilicu lanca na motornim pilama za drvo.


Ivan Milićević: Serijska proizvodnja

Bronzanom medaljom nagrađen je i Posušak Branko Milićević, predsjednik Udruženja hercegovačkih inovatora „Herpatent“, koji je inovirao naslonjač za ruke za sve vrste stolica, a koji čuva kičmu.

Milićevići, Ivan i Branko, za „Avaz“ otkrivaju detalje svojih čudesnih izuma te ističu da u BiH ima mnogo kreativnosti, pameti i znanja, kao i inovatora koji kreiraju stvari za kojima se cijeli svijet okreće.

Ovako izgleda dodatak za stolicu koji čuva kičmu

- Iz stručnih medicinskih krugova dobio sam najbolje ocjene za svoj izum. Injekcija je patentirana i postoje zainteresirane firme za serijsku proizvodnju. Volio bih da to bude u BiH, ali vidjet ćemo. Pored klasične šprice, injekcijom se daje mikrolokalna anestezija koja djeluje za desetak sekundi, a igla nije vidljiva zbog jednog elementa na šprici i ubod je bezbolan - pojašnjava Ivan.

Podizač ramena

A Branko je, zahvaljujući svom proizvodu, izbjegao operaciju kičme. Riječ je o dodatku za stolicu koji pridržava tijelo i oslobađa kičmu i donje pršljenove od opterećenja prilikom dužeg sjedenja na poslu ili za volanom.

- Medicinska struka priznala je moj izum za čuvanje kao i izlječenje kičme i kičmenih diskova. Ima podizač ramena koji se može uvući kada nije potreban, a kada počnu bolovi u leđima, izvuče se i koristi po potrebi u vozilima, invalidskim kolicima, uredima - navodi Branko.

Branko Milićević: Izbjegao operaciju kičme

Ističe kako bi volio da njegov proizvod, kada se završi proces patentiranja, nosi oznaku „Made in BiH“ i siguran je da bi osvojio tržište, ali bez podrške države, dodaje, to se teško može desiti.


Ko je još nagrađen

Zoran Kutle iz Širokog Brijega u Parizu je dobio medalju Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata (AIFF), koje priređuje sajam, dok je Tuzlak Fikret Alić osvojio bronzu za filter koji odstranjuje zagađujuće plinove i mikročestica, naročito iz motornih vozila. Josip Gujić iz Visokog dobio je medalju AIFF za graničnik za knjige na policama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.