BIH

"Pod lupom": Brojni građani vraćeni s biračkih mjesta u Lukavcu

Fena

13.5.2018

Građanski posmatrači Koalicije "Pod lupom", koji posmatraju postupak za opoziv načelnika općine Lukavac, dojavljuju da je veliki broj birača vraćen s biračkih mjesta zato što se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

Iz Koalicije su pozvali građanke i građane Lukavca da putem online aplikacije Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH), na linku VIDEO, provjere na kojem biračkom mjestu (BM) glasaju, s obzirom na to da je CIKBiH, prema saznanjima Koalicije, ukinuo tri biračka mjesta neposredno prije dana postupka opoziva i vršio izmjene u izvodima iz biračkih spiskova na biračkim mjestima, te da kontaktiraju Komisiju za opoziv Općine Lukavac na broj telefona 035/366-741 ukoliko ne znaju na kojem biračkom mjestu glasaju.

Posmatrači Koalicije su prisutni na 59 od 60 redovnih biračkih mjesta, a na terenu su i dva mobilna tima.

Kako se navodi u saopćenju iz Koalicije, na 14 biračkih mjesta (23 posto) nisu bili prisutni svi članovi biračkih odbora sat prije otvaranja biračkih mjesta, a što je obaveza svih članova. 

Na biračkim mjestima Lukavac Grad 2 (047A004) i OŠ "Dobošnica Donja" (047A016B) nedostajalo je glasačkih listića, dok na biračkom mjestu Lukavac Grad 7 (047A037) glasačka kutija nije pravilno zapečaćena nakon otvaranja biračkog mjesta, a u krugu od 50 metara oko tog biračkog mjesta se nalaze oznake političkih subjekata, što je Izbornim zakonom BiH zabranjeno.

Osam biračkih mjesta (13 posto) je kasnilo u otvaranju do 15 minuta i, prema pravilima, moraju produžiti svoj rad poslije 19 sati za period kašnjenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.