BIH

Magazinović: Svuda su vidljive nepravilnosti u korištenju zastave BiH

Fena

14.5.2018

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP BiH) predstavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH.

Kazao je da je intencija zakona da u tehničkom smislu pojasni i na jednom mjestu konačno napiše kako se ispravno postavlja zastava BiH. Magazinović smatra da većina koja pogrešno postavlja zastavu radi to iz neznanja, a ne iz nepoštovanja države BiH.

Napomenuo je da su, zajedno s predstavnicima Udruženja građana Bosona i Heraldičkog društva BiH izradili zakon kojim rješavaju probleme korištenja zastave "koji se danas pojavljuju". Izrazio je nadu da neće biti problem da se ove tehničke izmjene usvoje, posebno jer se baziraju na mišljenju struke, a ne na nečijem proizvoljnom mišljenju.

Podsjetio je da je BiH dobila Zakon o zastavi 1998. godine, koji je nametnuo visoki predstavnik, a koji je potvrdila Parlamentarna skupština BiH 2001. godine. Zakon je mijenjan 2004. godine, kada su u njega dodane kaznene odredbe za pogrešno korištenje državne zastave.

- Nažalost, do sada zakonom nije propisano kako se zastava ističe i koji je ispravan način korištenja bh. zastave. Ono što je propisano u ovom prilično jednostavnom zakonu je izgled, dimenzije i kaznene odredbe - kazao je Magazinović, napominjući da su nepravilnosti u korištenju zastave BiH vidljive svuda oko nas.

Prema njegovim riječima, kad bi se naplaćivale kazne za pogrešno istaknutu zastavu, "mi bismo sakupili novca više nego što ćemo skupiti akcizama, jer je teško naći ispravno postavljenu zastavu".

- Danas predstavljamo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je prilično jednostavan, ali izuzetno precizan. Dodajemo član koji kaže da se zastava BiH u pravilu ističe i koristi u svom normalnom horizontalnom položaju, što znači da su bijele zvijezde bliže jarbolu, a jarbol je uvijek s lijeve strane. Drugi stav kaže da se državna zastava može isticati i vertikalno, da se iz normalnog horizontalnog položaja u vertikalni položaj dovodi rotacijom s lijeva na desno u pravcu kretanja kazaljke na satu - pojasnio je Magazinović.

Dodao je da državne institucije, manje-više, ispravno postavljaju zastavu, ali agencije, institucije na nižim nivoima, sportske dvorane, privredna društva... "tu ima svega".

Izvršni direktor Udruženja građana Bosona i član Heraldičkog društva BiH Emir Lagumdžija je naveo primjer da su tri privredna subjekta, koji su jedan do drugog, uspjela na tri različita načina da postave zastavu BiH.

- Ljudi su to uradili iz neznanja i vlastite logike kako bi trebali postaviti zastavu. Onda smo krenuli da vidimo zašto se to tako dešava. Pročitali smo Zakon i vidjeli da nije tretirano kako se postavlja zastava. Rečeno je šta je zastava, kako se stavlja u horizontalnom položaju, međutim, u vertikalnom položaju nije propisano Zakonom - pojasnio je Lagumdžija.

Dodao je da ljudi, najvjerovatnije, postavljaju zastavu prema vlastitoj logici te da zbog toga onda "imamo šarolikost i zastavu postavljenu na tri načina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.