BIH

Predmet "Atif Dudaković i drugi": Zatražene mjere zabrane za Sanela Šabića i Edina Domazeta

M. R. S.

14.5.2018

U Sudu BiH danas je održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane za Sanela Šabića i Edina Domazeta, osumnjičene za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, u predmetu "Atif Dudaković i drugi". 

Tužilaštvo je zatražilo zabranu sastajanja s oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u operaciju 'Sana 95', kao i zabranu kontakta s medijima.

Tužilaštvo je, obrazlažući prijedloge, između ostalog, navelo da su osumnjičeni motivirani da utječu na svjedoke, jer su njihovi iskazi ono što osumnjičene inkriminira, te se predlaže mjera zabrane kako bi istragu mogli privesti kraju.

Nermin Vila, advokat Sanela Šabića, istakao je da istraga traje deceniju i da je u tih deset godina jedan svjedok pomenuo njegovog branjenika. Kazao je i da je predložena mjera zabrane neodređena i obuhvata desetine hiljada ljudi.

- Moj branjenik ima dva brata koja su bila pripadnici Centra službi bezbjednosti na području Bihaća. Može li susret s bratom dovesti mog branjenika u težu poziciju? - rekao je Vila. Dodao je da niti znaju niti hoće da znaju ko je zaštićeni svjedok, niti hoće da utječu.

Damir Alagić, advokat Edina Domazeta, kazao je da sve što se stavlja na teret njegovom branjeniku ne odgovara istini. Komentirajući predloženu mjeru zabrane, istakao je da bi Domazetu bilo zabranjeno da kontaktira sa suprugom, ide u džamiju, doktoru, da ne može izaći iz kuće radi širokog stava Tužilaštva.

- Nema uvjeta ni za jednu mjeru - dodao je Alagić.

Sam Domazet je kazao da će se javiti u svako doba te da mu je u interesu da se ovo završi.

Odluka Suda o prijedlogu Tužilaštva bit će donesena u što kraćem roku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.