MOSTAR

Grabar-Kitarović: Treba iskoristiti svaki trenutak za izmjene Izbornog zakona

Fena/M. H.

14.5.2018

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak u Mostaru da treba iskoristiti svaki trenutak da se pokuša doći do dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, ocijenivši da očekuje od bh. političara da pokažu odgovornost za budućnost.

- Treba iskoristiti svaki trenutak da bi se pokušalo doći do izmjena Izbornog zakona, no ukoliko to ne bude moguće, onda se doista nadam da će političari pokazati apsolutnu odgovornost za budućnost države i da će dogovoriti stabilnu vladu koja će upravljati državnom u procesu koji je ključan pred BiH u sljedećih nekoliko godina - naglasila je hrvatska predsjednica, dodavši da se to posebno odnosi na razdoblje u iščekivanju pregovora s EU, jer, kako je rekla, tada BiH treba imati stabilnu vladu koja će provoditi reforme "koje nisu uvijek popularne".

Istaknula je da će o tom pitanju večeras razgovarati i s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Kada je u pitanju migrantska kriza, Grabar-Kitarović je istaknula da je Hrvatska već pojačala nadzor granica s BiH, naglasivši pri tome i dobru saradnju s BiH, Srbijom i ostalim susjednim zemljama da bi osnažili granicu i zaustavili priljev ilegalnih magranata.

Predsjednica Republike Hrvatske održala je predavanje o temi „Hrvatska podrška briselskom putu država jugoistočne (JI) Evrope“ u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Istakla je da euroatlantski prostor opstaje poput otoka sigurnosti u moru nestabilnosti, sukoba i promjenjivih izazova u svijetu te da je izolacija od takvog nestabilnog okruženja postala nemoguća u globaliziranom svijetu kojem je ključno obilježje mobilnost.

- Našu sigurnost definira naše okruženje, uže i šire. Sigurnost i stabilnost RH ne može egzistirati u vakuumu, nego je uvjetovana događajima u JI Evropi, ali i zemljopisno udaljenijim pojavama i procesima. Upravo je trajna stabilizacija JI Evrope nedvojben i prvi prioritet RH, kao i interes naše nacionalne sigurnosti. Stoga sa zabrinutošću gledamo na neke procese koji ne jamče ni izlazak našeg neposrednog susjedstva iz trajnog stanja krhke stabilnosti niti konačnu cjelovitu političku emancipaciju tog prostora - kazala je Grabar-Kitarović.

Rekla je i da se brojni izazovi poklapaju upravo na tom prostoru u čijim državama te da smo, nažalost, već duže svjedoci nelegitimnih pritisaka na države našeg okruženja, koji su usmjereni na njihovo skretanje s euroatlantskog puta.

- Poštujemo odluku svake pojedine države u njezinom izboru savezništva i vanjsko-političkih prioriteta, dokle god je on rezultat njihov unutarnjih političkih procesa. Ako izaberu evropski put, u RH će imati najsnažnijeg zagovornika. RH iz iskustva zna koliko je to zahtjevan i koristan proces koji potiče reformske napore. Pozdravljamo napredak svih država i ohrabrujemo ih na nastavak reformi jer su one u najboljem interesu - navela je Grabar-Kitarović.

Za napredak na tom putu, istakla je, najvažniji su rezultati u području vladavine prava, reforme pravosuđe, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te je naglasila da se otvorena bilateralna pitanja moraju riješiti prije ulaska u EU.

Osvrnula se i na posljednje izvještaje i preporuke Evropske komisije, koja, kada je u pitanju BiH, preporučuje hitnu izmjenu Izbornog zakona da bi se osigurali uredna organizacija izbora u oktobru, daljnje socioekonomske reforme, jačanje vladavine prava i javne uprave...

Pozdravila je i kontinuirani angažman NATO-a na području JI Evrope.

- Danas u JI Evropi ponovo oživljavaju neki duhovi prošlosti, radikalni nacionalizam i vjerska isključivost, povijesni revizionizam i stalna konfrontacija kao jedina vanjskopolitička konstanta - kazala je.

Osvrnula se i na migracijski val, ističući da je od presudnog značaja da tzv. zapadno-balkanska ruta ostane zatvorena.

- Migracijski pritisci i dalje postoje, njima je danas izložena i BiH. RH će nastaviti saradnju sa svim zemljama i pružati im potporu u upravljanju migracijama. Zbog duljine granice koju dijelimo posebnu pažnju, razumljivo je, posvetit ćemo saradnji s BiH - naglasila je Grabar-Kitarović.

Također je navela da je u globalnom sukobu s terorizmom cijeli svijet potencijalno bojno polje. Naglasila je da RH pozdravlja i podupiru sve aktivnosti međunarodne zajednice usmjerene na suzbijanje terorizma i ekstremističkih organizacija poput tzv. Islamske države.

- Terorizam je globalna pošast i svaka država mora dati svoj doprinos u iskorjenjivanju te pojave. Uloga izvornih islamskih zajednica u prevenciji i suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije vjere i vjerskih osjećaja ključni su preduvjeti za uspješnu borbu protiv terorizma i izgradnju sigurnije, tolerantnije i fleksibilnije zajednice - kazala je.

Također je potcrtala da značajnu prijetnju sigurnosti zemalja JI Evrope predstavlja očekivani povratak terorističkih boraca iz Sirije i Iraka.

- RH će svim državama susjedstva pružiti svu pomoć jer se niti jedna država sama ne može nositi s tom pojavom. Ilegalne migracije, radikalizam, ekstremizam, terorizam i organizirani kriminal ne poznaju granice i za saradnju naših država one ne smiju biti prepreka.

Ne smijemo si dopustiti luksuz zanemarivanja ove prijetnje ako ne želimo da ovo naše susjedstvo postane izvorištem ugroze ne samo naše nego i evropske stabilnosti. Suočavanje s činjenicom da ovaj problem postoji bez preuveličavanja ili umanjivanja i da je prijetnja našim društvima prvi je korak u sprečavanju takve budućnosti. Dužni smo to učiniti jer je islam stoljećima prisutan u našim državama i društvima kao njihov sastavni dio i bogatstvo našeg zajedništva u uvažavanju različitosti - poručila je Grabar-Kitarović.

Nakon predavanja, učesnicima je data mogućnost da postave pitanja hrvatskoj predsjednici. Između ostalih, jedan student je pitao kako komentira da njene „dobronamjerne preporuke za Hrvate u BiH, neki visokopozicionirani dužnosnici u BiH nekada nazivaju napadima na suverenitet BiH i uplitanje u unutrašnje procese“.

- Ne bih tumačila izjave iz BiH bilo koga, svakako ću se nastaviti zalagati za evropski put BiH, vjerujem da je BiH mjesto u EU i učinit ćemo sve što možemo da bismo pružili pomoć u onoj mjeri u kojoj to BiH želi da bi se taj cilj ostvario. Bez namjere miješanja u političke procese u BiH i u volju njenih građana, nastavit ćemo se zalagati za nužne reforme da bi se država doista politički emancipirala, da ovdje više ne budu trebali nikakvi visoki međunarodni predstavnici, već da isključivo državljani BiH, sva tri naroda, i vodstvo BiH može donositi odluke o budućnosti države - kazala je Grabar-Kitarović, dodajući da se u BiH kroz zakonodavstvo pa i izborno, mora osigurati konstitutivna jednakopravnost sva tri naroda.

Upitana je i kakav je njen stav prema nadolazećem predizbornom skupu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u Sarajevu i smatra li da to može loše utjecati na evropski put BiH.

- Ne bih se o tome očitovala dok ne vidim kako će skup proći - kratko je odgovorila Grabar-Kitarović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.