PSSEI

Škaljić: Ekonomija i turizam iskazuju visok nivo regionalne prihvatljivosti

Fena

14.5.2018

Zamjenik predsjedavajuće Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Srednjoevropske inicijative (PSSEI) Fehim Škaljić istaknuo je da turizam predstavlja višestruku potrebu zajednica u regionu, budući da je to privredna grana koja se najbrže razvija.

To je izjavio sudjelujući na sastanku Parlamentarnog odbora SEI-a, koji je o temi "Održivi turizam" održan danas u Zagrebu.

- Ekonomija i turizam iskazuju visok nivo regionalne prihvatljivosti - rekao je Škaljić te dodao da su, prema podacima iz prošle godine, turisti ostvarili više od 1,3 miliona posjeta BiH, što je za gotovo 14 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Napomenuo je da se turisti u BiH u prosjeku zadržavaju dva dana te se, s tim u vezi, trebaju razmatrati zajednički turistički projekti zemalja regije koji bi omogućili cirkulaciju turista u većem obimu nego što je slučaj danas.

- Razvoj regionalnih aktivnosti u turizmu vodi ka značajnijem ekonomskom utjecaju s ukupnim učincima za zapošljavanje i bruto domaći proizvod u BiH - kazao je Škaljić, istakavši da će zajednički rad i razmjena dostignuća u oblasti turizma omogućiti da zemlje regije dostignu potreban ekonomski napredak.

Na sastanku je usvojena i zajednička izjava u kojoj su delegacije iz parlamenata Austrije, Bjelorusije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Ukrajine pozvali državne parlamente i vlade da uzmu u obzir značaj jačanja međusektorske saradnje u oblasti turizma i kulture prilikom predlaganja i provođenja zakonskih inicijativa.

Također, u izjavi je data preporuka svim državama članicama Evropske unije (EU) da poduzmu napore koji će omogućiti maksimalno korištenje resursa u fondovima EU.

Zemljama koje su u procesu pregovaranja o članstvu u EU također je data preporuka da se pravovremeno pripreme za korištenje tih razvojnih mogućnosti, uključujući aktivno učestvovanje u postojećim makroregionalnim strategijama EU, saopćeno je iz Pres-službe PSBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.