PROBLEMI

Ambasadori pisali zastupnicima: Sukob interesa je veoma rasprostranjen, to negativno utječe na bh. građane

Avaz.ba

14.5.2018

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Evropske unije i OSCE-a poslali su pismo Mladenu Bosiću, Borjani Krišto i Šefiku Džaferoviću u kojem su ih upozorili na važnost usvajanja zakona o sprečavanju sukoba interesa u BiH. 

Kako su naveli, sukob interesa je veoma rasprostranjen u BiH, što ostavlja direktne negativne posljedice na bh. građane.

Podsjetimo, osam državnih zastupnika uputilo je u Parlamentarnu skupštinu BiH Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Predloženim rješenjem političarima se ukida mogućnost da oni odlučuju o tome ko je u sukobu interesa.

Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji su predlagači zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH Borislav Bojić, Saša Magazinović, Senad Šepić, Maja Gasal-Vražalica, Damir Arnaut, Jasmin Emrić, Diana Zelenika i Hazim Rančić, čeka na pokretanje procedure.

- Očuvanje povjerenja jedan je od najvažnijih elemenata funkcionalne vlasti, a povjerenje u institucije vlasti u BiH kontinuirano trpi posljedice nerazriješenih sukoba interesa. Pružili smo pomoć organizaciji ''Transparency International'' u provedbi preliminarnih aktivnosti te smo pomogli zastupnicima u parlamentu koji su uputili ovaj Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u parlamentarnu proceduru. Učinili smo to jer vjerujemo da je postojeći sistem za sprečavanje sukoba interesa neadekvatan, a takav je i stav Grupe država Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), Evropske unije i OSCE-a - piše u dopisu.  

U pismu se navodi da je potrebno organizirati daljnju parlamentarnu raspravu o ovoj temi, dodajući kako bi se rasprava prije svega trebala povesti na sjednici Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH. Izrazili su zadovoljstvo što je Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma PSBiH zatražila mišljenja dva nadležna tijela na državnom nivou, i to Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) te što je Vijeću ministara BiH dala priliku da se očituje o prijedlogu i dostavi svoje komentare.

Istaknuto je da ne postoji zakonska niti bilo kakva druga prepreka koja sprečava Zastupnički dom PSBiH da razmotri navedeni prijedlog zakona te su podsjetili da je poboljšanje zakonskog okvira za rješavanje sukoba interesa dio Reformske agende i ključni korak na putu prema integraciji u EU.  

Pismo je proslijeđeno i svim članovima Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH, kao i šefovima klubova svih parlamentarnih stranaka.

Potpisnici su ambasadorica SAD Morin Kormak (Maureen Cormack), ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson (Edward), šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) i šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.