BIH

Ambasada SAD: Iznenađeni smo izjavama Čovića, ni ranije nije bio zainteresiran za postizanje kompromisa

Piše: Al. Ti.

14.5.2018

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je danas novinarima kako uopće nema smisla razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u ovoj godini, budući da je Centralna izborna komisija raspisala izbore. 

Tim povodom kontaktirali smo i Ambasadu SAD u Sarajevu. U odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću su za Avaz.ba kazali kako su iznenađeni izjavama Dragana Čovića.

- Čini se da gospodin Čović nije bio ni ranije zainteresiran za postizanje kompromisa, a nije zainteresovan za kompromis ni sada - kazali su nam.

Pojasnili su kako je CIK jasno kazao da ostaje mogućnost da se radi na dijelu zakona koji je fokusiran na neizravan izbor zvaničnika u Dom naroda Federacije BiH.

- Zakašnjelo rješenje je bolje od nikakvog rješenja ako to znači da će se moći formirati vlast nakon izbora. Čak je manje demokratično ne biti u mogućnosti provesti izbore. Ukoliko lideri žele izraditi nacrt jednokratnog rješenja, to je njihov izbor i kao takav ne bi predstavljao presedan. Ambasada SAD-a i naše kolege će nastaviti pomagati ovaj proces i raditi sa onim političkim strankama koje su posvećene tome da osiguraju da volja ljudi koji glasaju 7. oktobra bude ispoštovana i vlast formirana - naglašavaju iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.