BIH

Delegati o uvođenju tehnologija za sprečavanje izbornih krađa i izmjenama neustavnih odredbi ZKP-a

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

15.5.2018

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u nastavku sjednice prekinute 26.aprila, kada nije bilo kvoruma, danas bi trebalo da se izjasni o zahtjevu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. 

Bit će ovo treći pokušaj da se delegati izjasne o ovom prijedlogu koji podrazumijeva izmjene Izbornog zakona BiH, u smislu da se u izborni proces uvedu nove tehnologije poput optičkog skeniranje i elektronskog brojanja glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju,a sve zbog sprečavanja izbornih krađa i pokušaja da izborni u BiH budu transpšarentniji, pošteniji i pravedniji.

Izmjene zakona i uvođenje ovih novina predložili su poslanici SBB-a, SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu,a prijedlog je naišao na široku podršku i drugih parlamentarnih stranaka, kako na državnom, tako i na drugim nivoima vlasti, te je pored navedenih, još desetak stranaka dalo podršku ovim izmjenama i kroz potpisivanje Protokola za fer i poštene izbore, prošle sedmice u Sarajevu.

Pozitivan stav

Izmjenama ovog zakona za sada se protive SNSD i HDZBiH,a činjenica da je delegat HDZ1990 bio suzdržan pri ranijem glasanju o prolongiranju odluke o zahtjevu za hitnim donošenjem ovog zakona, presudila je u korist protivnika ovog rješenja.

Inače, ranije je zaključeno da Dom naroda zaduži Centralnu izbornu komisiju BiH, Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agenciju za javne nabavke BiH, da dostave mišljenje o predloženom zakonu, svako iz okvira svoje nadležnosti. Poznato je da se Agencija za javne nabavke pozitivno izjasnila o ovom zakonu, dok CIK smatra neke odredbe spornima, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, dok općenito u Komisiji misle da je nedovoljno vremena da bi se izmjene ovog zakona implementirale na predstojećim izborima 7. oktobra, ukoliko bi bile i usvojene.

Dom naroda trebao bi se izjasniti i o zahtjevu delegata Halida Genjca za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama idopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

· Ovaj prijedlog zakona u stvari je identičan onom koji je ranije usvojio Predstavnički dom i odnosi se na izmjenu pojedinih odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH koje je Ustavni sud BiH još u junu prošle godine proglasio neustavnima.

Vijeće ministara BiH nije u šestomjesečnom roku koji je naložio Ustavni sud BiH u julu prošle godine izmijenilo neustavne odredbe zakona, nego je Ministarstvo pravde BiH tek u martu ove godine pripremilo izmjene, ali se one nikada nisu našle na dnevnom redu Vijeća ministara. U međuvremenu, u Predstavničkom domu je usvojen prijedlog izmjena ovog zakona poslanika Amira Fazlića,a u Domu naroda prihvaćen je prijedlog Kluba hrvatskog naroda da prijedlog izmjena koji je u stvari rješenje koje nudi Ministarstvo pravde BiH,a koji je naišao na brojne kritike i iz međunarodne zajednice, bude razmatran po skraćenoj proceduri u tom domu.

Neuobičajena praksa

Ustavnopravna komisija Doma naroda, utvrdila je da ovaj zakon nije usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH. Komisija je na ranijoj sjednici donijela zaključak prema kojem će se članovi komisije koji su se negativno izjasnili o ovom zakonu o razlozima takvog očitovanja izjasniti na današnjoj sjednici Doma. Ovo je inače neuobičajena praksa, jer do sada su se parlamentarci uglavnom izjašnjavali prihvataju li ili ne prihvataju negativno mišljenje o nekom zakonu određene komisije,ali bez dodatnih pojašnjenja.

Inače, Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici koja će se održati posljednjeg dana maja i 1. juna trebao bi razmatrati provedbe svojih odluka iz prošle godine među kojima su i one koje se odnose na Zakon o krivičnom postupku . Ukoliko Sud stavi van snage te odredbe , u BiH će u pitanje biti dovedene brojne istražne radnje i drugi procesi pred pravosudnim institucijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.