SARAJEVO

Dom naroda BiH odbio prijedlog hitnih izmjena Izbornog zakona

S. Saletović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

15.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Većina delegata Doma naroda PSBiH odbila je da po hitnoj proceduri razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Riječ je o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje podrazumijevaju da se u izborni proces uvedu nove tehnologije, poput optičkog skeniranja i elektronskog brojanja glasačkih listića, uvođenja videonadzora na glasačka mjesta i uzimanja otisaka prstiju, a sve zbog sprečavanja izbornih krađa i pokušaja da izbori u BiH budu transparentniji, pošteniji i pravedniji.

Protiv prijedloga da se ovaj zakon razmatra u hitnoj, a potom i u skraćenoj proceduri, glasali su delegati iz Kluba hrvatskog naroda (Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Ljilja Zovko iz HDZ-a, te Mario Karamatić iz HSS-a), a protiv su bili i delegati iz Kluba srpskog naroda Sredoje Nović, Nebojša Radmanović iz SNSD-a, te Dragutin Rodić ii Ognjen Tadić iz DNS-a.

Izmjene zakona i uvođenje ovih novina predložili su poslanici SBB-a, SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu, a prijedlog je naišao na široku podršku i drugih parlamentarnih stranaka, kako na državnom tako i na drugim nivoima vlasti, te je, osim navedenih, još desetak stranaka dalo podršku ovim izmjenama i kroz potpisivanje Protokola za fer i poštene izbore prošle sedmice u Sarajevu.

Za hitno usvajanje ovog zakona bili su delegati Kluba bošnjačkog naroda (Fahrudin Radončić iz SBB-a, Halid Genjac, Safet Softić i Sead Kadić iz SDA, te Sifet Podžić iz DF-a), a hitnu proceduru podržao je i Darko Babalj iz SDS-a.

U konačnici, ovaj zakon upućen je u redovnu proceduru.

Aludirajući na situaciju u kojoj se tokom današnjeg glasanja na Domu naroda PSBiH iskristalisala nova većina u ovom domu, jer je Ognjen Tadić, slijedio glasanje DNS-a i SNSD-a, s obzirom da je Tadić nedavno pristupio DNS-u, Babalj je kazao da se „nove većine stvaraju iz mjeseca u mjesec“. 

Činjenica je naime, da u Domu naroda novu većinu čine HDZBiH, SNSD, DNS, HSS, koji imaju „osam ruku“, a na pojedinim zakonima koje uz njih podržava HDZ 1990 od ukupno 15 delegata imaju i devet glasova.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.