SREBRENICA

Ambasadorica Kormak: Učestvovat ću u „Maršu mira“

S. SMAJLOVIĆ

16.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Nakon što je položila cvijeće i odala počast svim žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari, američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) danas se susrela s predstavnicama udruženja majki Srebrenice, a zatim je razgovarala sa srebreničkim načelnikom Mladenom Grujičićem, njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem i predsjednikom Skupštine općine Srebrenica Alijom Tabakovićem.

Obraćajući se medijima, ambasadorica Kormak naglasila je da je, nakon sastanka s majkama Srebrenice, s općinskim čelnicima razgovarala o sigurnosno-političkoj situaciji, ekonomskom razvoju, obrazovanju, zdravstvu, kao i obilježavanju komemoracije 11. jula u Potočarima.

- Zadovoljstvo mi je što će Američka ambasada u BiH podržati projekt deminiranja jednog dijela trase „Marša mira“, koji počinje 8. jula i u kojem ću lično učestvovati. Američka ambasada će dati punu podršku radu lokalne zajednice, koja ima problema, kao i sve lokalne zajednice u BiH - kazala je Kormak.

Upoznavajući ambasadoricu o stanju u srebreničkoj općini, načelnik Grujičić kazao je dа će nastaviti rаd na realizaciji zacrtanih planova koje je podržala Skupština općine te naglasio da je ovoj općini potrebna pomoć još dvije godine za realizaciju strateških projekata za dobrobit svih građana.

Grujičić je dodao da postoji želja svih građana da se obilježavanje stradanja Bošnjaka 11. jula i stradanje Srba dan kasnije organizira dostojanstveno, onako kako je bilo i ranijih godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.