GODIŠNJICE

Vjerovao je samo u rad i nikad nije napustio rodno selo

Kuća u kojoj je Alija živio sa suprugom Mevlom

Piše: A. KOVAČEVIĆ

16.5.2018

Na današnji dan prije 28 godina umro je rudar Alija Sirotanović iz Breze. 

Radnik udarnik koji je svojim radom obilježio rudarstvo i kojeg je znala cijela bivša Jugoslavija. Alija je 1949. godine sa svojih osam komorata za osam sati u brezanskom rudniku iskopao 152 tone uglja i srušio rekord koji je do tada držao Aleksej Strahanov. 

Skroman život

Naša ekipa posjetila je selo Trtorići nadomak Breze, u kojem je rođen Sirotanović i u kojem je proveo život, a odakle nije otišao ni kada su mu nudili mnogo bolje prilike. U Trtorićima nas je dočekao Ferid Sirotanović, Alijin bratić, koji je rastao uz njega.

 Ferid pokazuje fotografiju na kojoj Tito uručuje nagradu Aliji


- Alija je bio neko ko je vjerovao samo u rad. Imao je puno stoke i obrađivao je zemlju. Ovdje je i kupovao zemlju da bi ostao, iako su mu nudili da ode. Pravili su mu kuću u gradu, tako je meni pričao, ali on se nikad nije htio odseliti – prisjeća se Ferid.

Danas u Brezi jedna mala ulica nosi ime Alije Sirotanovića, a kako kaže njegov bratić, uvijek su ga više cijenili ljudi sa strane nego njegovi Brezani.

- Aliju je znala, a i danas zna, cijela bivša Jugoslavija. Kada sam bio mlad, nisam bio svjestan njegove veličine i koliko je poznat. Međutim, gdje god bih otišao, kada bi mi vidjeli prezime, pitali bi me za njega, a tako danas pitaju i moju djecu – kaže Ferid Sirotanović.

Sirotanović: Nikad ništa nije tražio


Radnik heroj bio je poznat po skromnom životu i nikad ništa nije tražio. Ferid se prisjeća kako mu je Alija rekao da su struju u selo doveli zbog njega, a sam Tito to je naredio. Besplatno dobio i legendarnog Fiću.

Spomenik i bista

- Živio sam od petog razreda s amidžom Alijom i sjećam se da su ovdje dolazili neki bitni ljudi, ali i novinari. Alija je išao u brigade i često ga nije bilo u kući, pa kada bi dolazili novinari, njegova žena Mevla znala ih je zaružiti. Jer, od tolikog posla nije znala još šta će i s njima - govori Ferid uz osmijeh.

Spomenik na Alijinom mezaru u haremu kod džamije u Trtorićima podigao je Rudnik mrkog uglja Breza, a danas ga najviše održava upravo Ferid. Također, u krugu rudnika, ispred ulaza u upravnu zgradu, stoji Alijina bista.

Znao se samo potpisati 

Sirotanović je uvijek bio priseban i nikad sebe nije predstavljao kao veliku ličnost.

- Nakon njegove smrti osjetio se veliki nedostatak. Volio je djecu i uvijek im je govorio da se trebaju školovati. On je bio nepismen čovjek, znao se samo potpisati. A da je bio pismen, vjerovatno bi ga uzeli na neko značajno mjesto - smatra Ferid.

Brojna priznanja

Brojna su priznanja uručena Aliji Sirotanoviću - Orden Narodnog fronta Jugoslavije, Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom, Orden rada Prvog reda, Orden zasluga za narod Drugog reda, Medalja zasluga za narod, Nagrada AVNOJ-a, Nagrada ZAVNOBiH-a i Šestoaprilska nagrada Općine Breza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.