BIH

Nastavljeno suđenje Saši Cvetkoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Edina Karić

Piše: M.R.S.

16.5.2018

U Sudu BiH danas je svjedočenjem žrtve silovanja Edine Karić nastavljeno suđenje Saši Cvetkoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.  

S dijela svjedočenja koji se odnosi na silovanje, Sudsko vijeće odlučilo je da isključi javnost po službenoj dužnosti jer je u pitanju osjetljiva stvar. Svjedokinja nije tražila nikakve mjere zaštite i nije imala ništa protiv da javnost bude prisutna, dok je advokat optuženog Miodrag Stojanović imao suprotan stav.

Do momenta kada su mediji napustili sudnicu, svjedokinja Karić, tada 15-godišnja djevojčica, ispričala je o dešavanjima u njenom selu Laskovac u mjestu Sase i okolnim selima od februara 1992. godine, napuštanju kuće i bijegu kroz šumu baš na današnji dan 1992. godine, kada su je s ocem i tetkom zarobila trojica vojnika, njenih komšija, i odvela u Rudnik Sase, gdje je bilo još zarobljenih civila Bošnjaka.

Svjedočila je o svom strahu da će je strijeljati, da je od ostalih zarobljenih čula da su šestero ubili, o tome da ih je bilo 61 u toj sali u rudniku, uglavnom djece, žena i starijih, i da je 4. ili 5. juna pročitan sisak ljudi koji će navodno biti razmijenjeni.

- Na spisku nije bilo mene. Nas devet nije pročitano. Došla su dva kamiona. Došlo je do haosa jer su porodice razdvajane, roditelji od djece. Prošlo je možda pola sata kada se vratio komandant Miroljub Todorović, koji je bio otišao s njima, i rekao da su ih odvezli za Zvornik. Shvatila sam da nisu mogli ni do Bratunca stići – kazala je Karić i dodala da više nije ni čula za njih ni vidjela ikoga do prije tri-četiri godine kada je na televiziji čula da je pronađen jedan od zarobljenih sa dva sina, zapaljen je bio u kući.

Optuženog Sašu Cvetkovića, kojeg vrlo dobro poznaje jer joj je bio komšija i njihove porodice su se družile, danas je u dijelu svjedočenja koje je bilo otvoreno za javnost spomenula kada je pričala da je njen otac 28. maja poslan u selo s porukom komšijama muslimanima da se predaju i budu lojalni srpskoj vojsci, a potom da se vrati ili će nju ubiti, ali se njen otac nije vratio.

- Oko 19 sati navečer otvorila su se vrata sale te je Saša Cvetković rekao: "Gdje je Ibrina kćerka, što joj se otac nije vratio" – dodala je Karić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.