PARLAMENT BIH

Špirić: Postoji mogućnost zloupotrebe prislušnih tehnika u obavještajnom sektoru

S. D.

17.5.2018

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a, kazao je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH da ovaj dom hitno treba razmotriti informaciju o stanju sigurnosti u BiH, te je zatražio spisak svih organizacija, grupa i pojedinaca koje ugrožavaju sigurnost u našoj zemlji. Špirić je ocijenio da je nevjerovatno da je još prije dva mjeseca tražio od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da dostavi detaljniju informaciju o stanju sigurnosti o kojoj bi raspravljao Dom, no, kazao je da je Kolegij Doma tek sada odlučio da tu informaciju i zatraži od Mektića.

- Svjedoci smo da ministar Mektić stalno ukazuje na sigurnosne opasnosti i rizike i nema urgentnijeg posla od toga, a ništa se ne radi. Tražim registar svih tih organizacija koje predstavljaju opasnost, kao i informaciju gdje završavaju viškovi naoružanja. Tražim da se poseban akcent u informaciji stavi na migrantsku krizu, jer u javnosti se čuju ocjene da se krije podatak da u BiH ima oko 30.000 ilegalnih migranata. Ministar Mektić je šef Izbornog štaba SDS-a i on sada vodi predizbornu kampanju, a pri tome pravi štetu i RS i BiH, služeći se lažima i dezinformacijama - kazao je Špirić.

Špirić je ukazao i na to da bi izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), koje su upućene na današnju sjednicu po hitnoj proceduri, trebale biti razmatrane u redovnoj proceduri. Podsjećamo, izmjene je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH, a nakon što je prošle godine u junu Ustavni sud BiH pojedine odredbe ovog zakona proglasio neustavnim, te naložio PSBiH da izmijeni ovaj zakon u roku od šest mjeseci. Međutim, taj rok je odavno probijen, jer Vijeće ministara nije izvršilo svoju obavezu.

- Dva su razloga zbog čega bi Zakon o OSA-i trebalo mijenjati u redovnoj proceduri. Prije svega, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e nije dala mišljenje i stav o ovom zakonu, a drugo je to što imamo primjedbe MUP-a Republike Srpske. Nemoguće je graditi BiH bez dogovora, bez dijaloga unutar BiH, a pogotovo bez stavova institucija koje su u skladu sa zakonom i poslovnikom dužne da dostave svoje stavove o prijedlogu ovog zakona -kazao je Špirić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.