STAVOVI

Johanes Han: Zemlje zapadnog Balkana još nisu zrele za EU

CDM

17.5.2018

Nijedna od zemalja zapadnog Balkana nije još dovoljna zrela za Evropsku uniju (EU), ali mora se iskoristiti trenutak i diskusiju o reformama zadržati u centru pažnje - rekao je komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han (Johannes Hahn).

Naime, na samitu EU - zapadni Balkan u Sofiji Brisel predstavlja šest novih inicijativa, koje bi trebalo pomoći u transformaciji regiona, njegovoj boljoj povezanosti i o pomirenju. 

Punih 15 godina poslije samita u Solunu, gdje su se EU i zemlje regiona obavezale na bližu saradnju i provođenje reformi, poslije Slovenije, jedino je još Hrvatska uspjela uhvatiti priključak i postati punopravna članica “elitnog kluba”. 

Ostale zemlje regiona dugo su bile u čekaonici, a sada različitom brzinom napreduju ka Uniji.

Srbija i Crna Gora su u međuvremenu započele pregovore o članstvu, ali je datum spomenut u Strategiji Evropske komisije (2025. godina) za sada daleko od ostvarenja.

Han kaže da će zemlja, koja bi ušla u punopravno članstvo 2025., morati završiti pregovore najkasnije 2023. godine.

Glavni problemi svih zemalja, osim bilateralnih odnosa, ostaju vladavina prava, korupcija i organizirani kriminal.

- Neke zemlje problem vladavine prava ne shvataju ozbiljno - upozorava Han, ali i dodaje da su sve zemlje napredovale u posljednjem periodu.

A predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani kazao je da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije i Crne Gore u članstvo Evropske unije (EU) do 2025., što je inicijalni datum koji je sadržan o Strategiji EU o pristupanju zemalja zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.