BIH

Palestinci ogorčeni zbog prisustva bh. diplomate na otvaranju ambasade u Jerusalemu

Fena

17.5.2018

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i članove Predsjedništva, izražavajući podršku i poštovanje prema njihovoj dosadašnjoj podršci Palestini, da pokrene provjeru tačnosti informacija u medijima po kojim je predstavnik Ambasade BiH u Izraelu prisustvovao prijemu povodom otvaranja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Jerusalemu. 

Također, izrazili su protest povodom posjete ambasadora BiH pri Ujedinjenim narodima (UN) džamiji El-Aksa i Istočnom Jerusalemu te ilegalnim izraelskim naseljima na poziv ambasadora Izraela pri UN-u.

- Poznato nam je da BiH svoju vanjsku politiku koordinira s vanjskom politikom EU. Većina zemalja Evropske unije, osim Austrije, Mađarske, Češke i Rumunije, bojkotirala je svečanost otvaranja u skladu s politikom neprihvatanja Jerusalema kao jedinstvenog glavnog grada Izraela, sve dok njegov status ne bude riješen kroz palestinsko-izraelske bileteralne pregovore - podsjećaju iz Palestinske zajednice u BiH.

Stoga su izrazili nevjericu i šok povodom informacija da je predstavnik bh. diplomatije prisustvovao događaju koji direktno narušava prava Palestine, krši rezolucije UN-a i međunarodno pravo. Podsjetili su na neutralan stav Predsjedništva BiH krajem prošle godine, zbog čega su ove informacije izazvale dodatno ogorčenje.

Ukazali su na činjenicu da palestinski narod i narod BiH decenijama gaje dobre i prijateljske odnose, istovremeno istakavši da je narod Palestine žrtva kontinuiranog nasilja i okupacije, dok otvaranje ambasade u Jerusalemu krši relevantne međunarodne norme i onemogućava nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku.

- Ukoliko se pokaže da su informacije tačne, tražimo da se odgovorne osobe sankcioniraju zbog, ne samo narušavanja prijateljskih odnosa BiH i Palestine već i kršenja principa vanjske politike koju utvrđuje Predsjedništvo BiH - istaknuto je u otvorenom pismu Palestinske zajednice u BiH upućenom Predsjedništvu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.