BIH

Iz SDP-a osudili izjave Grabar-Kitarović i upozorili Izetbegovića uoči Erdoanovog skupa

Avaz.ba

17.5.2018

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH navedeno je da će se referendum o kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva održati u periodu od 24. do 26. maja te da će rezultati istog biti predstavljeni na Konvenciji u Sarajevu 27. maja. 

- Ovaj demokratski iskorak u unutarpartijskom djelovanju predstavlja prvi takve vrste u političkoj historiji BiH, a pripreme za njegovo održavanje su već u toku - navedeno je u saopćenju.

Također je osuđeno neusvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona u Domu naroda BiH uvođenjem novih tehnologija koje će spriječiti izborne krađe.

- Još jednom je potvrđeno da HDZ i SNSD predstavljaju kočnicu u logičnom demokratskom postupku veće transparentnosti i kontrole nad izborima - navodi se.

Predsjedništvo SDP-a je odbacilo tvrdnje i netačne konstatacije o tome da je Republika Hrvatska garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje je u Mostaru izrekla Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

- Hrvatska, jednako kao i Srbija, potpisnik je i obveznik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne garant. Iznošenje ovakvih tvrdnji prilikom svake posjete BiH od čelnika vlasti Republike Hrvatske tumačimo kao krajnje nedobronamjeran gest - piše u saopćenju.

Istovremeno je zatraženo od članova Predsjedništva BiH da javno i jasno osude takve izjave, jer će sve suprotno tome smatrati radom protivnom interesu BiH i svih njenih građana.

- Izjave o tome kako je građanima BiH hrvatske nacionalnosti ova zemlja druga domovina pokazuju elementarno nepriznavanje i uvažavanje BiH i njenog historijskog bića. BiH je prva i jedina domovina svim njenim građanima i krajnje je vrijeme da vlasti susjednih zemalja počnu uvažavati i tretirati BiH kao suverenu državu - saopćeno je iz SDP-a.

Članovi Predsjedništva SDP-a BiH su održavanje predizbornog skupa predsjednika Stranke pravde i razvoja Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u Sarajevu ocijenili kao narušavanje interesa BiH.

- Bez obzira na to što se forma ovog skupa pokušava predstaviti na drugačiji način, u njegovoj suštini radi se o predizbornoj kampanji koju Erdoan vodi u sklopu prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj. Ne može i ne smije se zanemariti činjenica da su slični skupovi zabranjeni od vlasti vodećih evropskih država, među kojima je i Njemačka. Zbog toga ovakav skup u Sarajevu nije u skladu s interesima BiH i njenih aspiracija za što brže članstvo u NATO i EU - smatraju u SDP-u.

Iz ove stranke upozorili su Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da ovakav skup predstavlja presedan koji će političke snage u BiH i van nje, koje rade sve na podjeli i urušavanju BiH, iskoristiti kao dodatni argument u provođenju takve politike.

Stog aspekta, ovakav potez je politički nepromišljen i ponovo u potpunoj suprotnosti s interesima BiH, jer se ovako otvara mogućnost za dodatno narušavanje suvereniteta zemlje - zaključeno je u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.