BIH

Čović: Na svim nivoima vlasti osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda

Fena

17.5.2018

Član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović održao je predavanje u palati Hrvatske akademije nauka i umjetnosti o temi "O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na status konstitutivnog hrvatskog naroda".

Pozdravnu riječ održao je akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik HAZU.

U svom predavanju Čović je kazao kako se na svim nivoima vlasti u BiH mora osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, kroz potpuno ostvarenje načela konstitutivnosti, odnosno jednakopravnosti, istovremeno poštujući principe i osnovne vrijednosti Evropske unije i poštivanja ljudskih prava.

- Da bi se zaštitila kolektivna prava u BiH, a nastavno na odluke Ustavnog suda BiH, morat će se tražiti aranžman kojim bi se uspostavila ravnoteža između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja, kako se ne bi napravila diskriminacija prema bilo kojem pojedincu ili grupi - istaknuo je Čović.

Osvrnuo se i na problem iseljavanja stanovništva iz BiH, te kazao kako on jednako pogađa sve narode Bosne i Hercegovine. Svi zajedno moramo tražiti rješenje ovog problema, rekao je Čović, a kao jedno od rješenja naveo je promjenu našeg koncepta obrazovanja i prilagodbu tržištu rada.

Obrazovni sistem moramo sami modernizirati i ponuditi nova znanja, prije nego neko drugi, integracionim procesom ulaska u Evropsku uniju, od nas zatraži prilagodbu, istaknuo je Čović na kraju svog izlaganja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.