AVAZ NA LICU MJESTA

SKANDALOZNO: Konvoj s izbjeglicama se vratio na područje Sarajeva

E. Trako

18.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+26

Foto: A. DURGUT

9.45 Haotična situacija u konvoju sa izbjeglicama. Ni sami policajci ne znaju šta da rade. Jedan od njih nam je kazao kako iz minute u minutu dobivaju drugačije naredbe. Konvoj u policijskoj pratnji trenutno ide ka Ivan-sedlu.  

9.30 Konvoj sa izbjeglicama koji je naredbom komesara MUP-a HNK zaustavljen u blizini Konjica, javlja naš novinar s lica mjesta, vraća se prema Ivan-sedlu, na područje Kantona Sarajevo. 

9.10 Kako javlja naš novinar koji se nalazi u Donjem Selu kod Konjica zajedno sa migrantima, Vlada HNK navodno je jutros donijela odluku da se izbjeglice vrate u Sarajevo. Konvoj sa izbjeglicama mora napustiti područje HNK, a ukoliko to ne urade, rečeno im je da će intervenirati Specijalna jedinica MUP-a. Konvoj će se vratiti na Ivan-sedlo, na dio koji pripada Kantonu Sarajevo. 

8.50 Komesar MUP-a HNK naredio da se zaustavi konvoj na izlazu iz Konjica. Nije poznato zbog čega je stigla takva naredba. Autobusi sa izbjeglicama trenutno su parkirani na jednom proširenju pored puta. Migranti, kako javlja naš novinar, izašli su iz autobusa. Nezvanično saznajemo da je policiji koja je u pratnji iz MUP-a HNK rečeno da konvoj sa izbjeglicama do daljnjeg ne napušta Konjic.

8.30 MUP KS dopratio je migrante do tunela Ivan, gdje su konvoj preuzeli pripadnici MUP-a HNK koji će isti osiguravati do Salakovca.

8.00 Kolona autobusa koja je pod policijskom pratnjom, kako javljaju naši reporteri, prošla je autoput i ide prema Mostaru. Reporteri „Avaza“ jedina su novinarska ekipa u konvoju s izbjeglicama.  

7.20 Konvoj s izbjeglicama krenuo je iz Sarajeva prema Mostaru. 

6.45 Autobusi ispred sarajevske Vijećnice gotovo su popunjeni. Još nekoliko izbjeglica ostalo je u kampu, pakuju se i pripremaju za prijevoz.

Izbjeglički kamp čije opremanje je finansirao UNHCR, a u kojem će biti smještene izbjeglice, dobro je opremljen i ispunjava sve uvjete za koliko-toliko normalan život.

6.25 Prvi autobusi su stigli. Međunarodni fond solidarnosti Emmaus osigurao je izbjeglicama za danas hranu i piće.

6.15 Kako javlja naš novinar s lica mjesta, u kampu u Sarajevu počelo je pakovanje izbjeglica. Policija nikome ne dopušta odlazak iz kampa. Čeka se dolazak autobusa. Na licu mjesta prisutan je i veliki broj policajaca.

Izbjeglički centar Salakovac prihvatit će danas migrante koji već danima žive i spavaju u parku prekoputa Vijećnice u Sarajevu.

Još nije poznato koliko migranata će biti prebačeno jer je status azilanta dobrovoljan. Nezvanično, u parku ih trenutno ima blizu 600.


Video: E. TRAKO i A. DURGUT

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.