BIH

Stavovi poslodavaca i sindikata da budu obavezno traženi kod izrade zakona

M. R. S.

18.5.2018

Udruženje poslodavaca FBiH predložilo je izmjene i dopune pet akata kojima bi se omogućilo da oni, ali i sindikat budu uključeni u procedure donošenja propisa u FBiH i da se njihovi stavovi obavezno traže.  

- Uvidjeli smo da utjecaj poslovne zajednice nije dovoljno jak pa tako puno zakona prolazi mimo nas. Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH je dobar instrument, ali smo svjedoci da ono sjednicu nije održalo već osam mjeseci, a i njegovi zaključci nisu obavezujući – istakao je danas Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci su tako predložili izmjene poslovnika o radu oba doma Parlamenta FBiH kojima bi reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikat učestvovali u radu radnih tijela Parlamenta i u radu oba doma Parlamenta, dok izmjenama Poslovnika o radu Vlade traže da se pribavi njihovo mišljenje prije usvajanja programa rada Vlade.

Kroz izmjene još nekoliko propisa kakve su predložili omogućilo bi se da traženje njihovog stava i mišljenja bude obavezno kod izrade zakona i drugih akata.

- Ova inicijativa je usklađena s direktivama EU, međunarodnim konvencijama i praksom zemalja okruženja i EU. Neki od ovih prijedloga sadržani su i u propisima RS – rekao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Osim ovoga, poslodavci su premijeru i oba dopremijera FBiH uputili zahtjev za formiranje koordinacionog tijela za parafiskalne namete, kojih, prema tvrdnjama iz Udruženja poslodavaca, ima čak oko 3.200.

- To tijelo će preispitati potrebu postojanja parafiskalnih nameta. Sastajalo bi se dva puta mjesečno i na dnevnom redu bi se razmatrala maksimalno dva parafiskalna nameta – dodao je Pandurević.

Iz Udruženja poslodavaca su napomenuli da su o ovim inicijativama tražili podršku Delegacije EU u BiH, OHR-a, ambasada i USAID-a. Pandurević je kazao da je Vlada FBiH istakla opredijeljenost za evropski put BiH te da vjeruje da ona neće ostati deklarativna.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.