SJEDNICA

Vanredna sjednica Vlade KS: Formiran Koordinacioni tim za pitanje migranata

Fena

18.5.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici donijela Rješenje o formiranju Koordinacionog tima KS za pitanja migranata, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Ovaj štab treba osigurati i urediti organizirani i sigurni prihvat migranata, u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Službom za poslove sa strancima BiH, kao i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. I to u utvrđivanju pravnog statusa, prava na prihvat, smještaj, ishranu, zdravstvenu zaštitu, kao i način ostvarivanja prava na socijalnu pomoć osoba kojima je priznata međunarodna zaštita u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vlade KS.

Također, treba razmotriti raspoloživost smještajnih kapaciteta u saradnji s nadležnim državnim institucijama te pokušati iznaći mogućnost privremenog smještaja migranata u objekte u kojima se mogu osigurati prihvatljivi uvjeti boravka da bi se uspostavio adekvatan institucionalni nadzor u vrijeme njihovog boravka na području Kantona Sarajevo od nadležnih institucija.

Ovaj štab je nadležan i za koordinaciju aktivnosti s UNHCR-om i drugim nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama, s ciljem zakonitog postupanja i ispunjavanja međunarodnih obaveza na planu prihvata migranata i njihovog humanitarnog 0zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Koordinacionog tima KS za pitanja migranata je premijer Adem Zolj, zamjenica je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović, a članovi su: ministar unutrašnjih poslova KS, ministrica zdravstva, ministar pravde i uprave, ministar finansija, policijski Komesar Uprave policije MUP-a KS, komandant civilne zaštite KS, direktorica Direkcije za robne rezerve KS, direktor Javne ustanove "Kantonalni centar za socijalni rad", te načelnici općina Kantona Sarajevo, a prema potrebi osigurat će se i pridruženi članovi.

Članovi Vlade KS su od Ministarstva unutrašnjih poslova u kontinuitetu bili informirani o pitanju migranata u Kantonu Sarajevo, pa i na današnjoj sjednici. Ovom prilikom su pohvalili pripadnike MUP-a KS, Uprave policije i komesara zbog profesionalnog i korektnog obavljanja zadataka i poslova u vezi s ovom problematikom.

Također su od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine zatražili da u skladu s njihovim ovlaštenjima poduzimaju adekvatne mjere i o njima informiraju niže nivoe vlasti, navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.