BIH

Čavka: Potreban nam je ekonomski patriotizam

Avaz.ba

19.5.2018

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka istakao je danas da je dolazak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u Sarajevo izazvao mnogo reakcija i špekulacija.  

- Turska je postala velika sila, prvenstveno ekonomska. Dolazak svakog državnika u BiH je dobra stvar za samu državu, ali od Turske smo očekivali da će mnogo više ekonomski da ulaže i pomogne izgradnju naše države - kazao je Čavka.

Bosna i Hercegovina, dodao je on, ne smije da postane izletište za geopolitičke akrobacije Turske, kao što ne smije biti poligon za slične vježbe Rusije. Turska i Rusija, kaže Čavka, nisu države koje najviše investiraju u BiH, a Turska čak nije ni među prvih deset.

- Turska deset puta više investira u Srbiju nego u BiH i to nam jasno ukazuje da nam je potreban ekonomski patriotizam. Nedavnim otvaranjem fabrike u Nišu, koja je zaposlila nekoliko hiljada ljudi, Turska se jasno opredijelila za ulaganje u Srbiju, dok bi otvaranje iste fabrike u manjem bh. entitetu riješilo probleme svih povratnika - istakao je Čavka.

Veliku krivicu za izbjegavanje investitora u RS snosi vlast koja ništa nije uradila po ovom pitanju. Pred svake izbore pojave se, kako ističe Čavka, vikend-patrioti, odnosno mandatni patrioti koje ne žive u RS i koji se pokušavaju dodvoriti povratnicima svodeći ih na politiku freze i plastenika.

- Ono što nam svima vraća nadu je oslobađajuća presuda predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću, koja je dokazala da ipak postoje nezavisne institucije u državi. Upravo su ovo matrice na kojima trebamo graditi državu za sve građane. Izgubljene su tri godine maratonskog procesa lideru SBB-a i ništa ne može nadoknaditi to vrijeme, ali nam zasigurno može vratiti nadu u bolju budućnost ove države i njenih građana - rekao je Čavka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.