BIH

Čović i Pendeš na otvaranju Međunarodnog vojno-redarstvenog hodočašća

Fena

19.5.2018

Visoka delegacija BiH, koju su predvodili član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, prisustvovala je jučer svečanom otvaranju 60. međunarodnog vojno-redarstvenog hodočašća, koje se održava u Marijanskom svetištu u Lourdesu (Francuska). 

Predvođena vojnim biskupom mons. dr. Tomom Vukšićem, na ovogodišnjem hodočašću učestvuje jedinica od 55 pripadnika Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga BiH katoličke vjeroispovijesti, čiji je zapovjednik pukovnik Predrag Visković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Središnja svečanost održana je u bazilici Svetog Pija X, pred oko 12.000 policajaca i vojnika iz cijelog svijeta, uz defile državnih zastava, vojnih orkestara i predstavnika oružanih snaga zemalja koje učestvuje.

Međunarodno hodočašće odvija se pod geslom "Mir na zemlji" (Pacem in Terris).

Sve hodočasnike pozdravio je francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet, koji je upalio svijeću - svjetlo ovog hodočašća.

Na ovogodišnjem hodočašću učestvuju pripadnici oružanih snaga iz više od 50 država, a hodočašće završava svečanim koncelebriranim euharistijskim slavljem sutra.

Ovo je 19. put da pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu, najprije kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, pripadnici hrvatskog naroda Vojske Federacije BiH, a danas kao pripadnici Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Prvo hodočašće vjerskog i vojnog karaktera dogodilo se nakon Drugog svjetskog rata, kad je nekolicina kapelana skupila vojnike i s njima hodočastila u Lourdes, kao znak pomirenja i mira, a od 1958. godine hodočašće je postalo međunarodno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.