USPJESI

Bosanac među svjetski priznatim IT ekspertima

Ahmetović: BiH je moja zemlja

Piše: A. ČENGIĆ

19.5.2018

Najveća developerska konferencija u Evropi „WeAreDevelopers“ završena je jučer, a trajala je tri dana. Na skupu u Beču učestvovalo je više od 8.000 stručnjaka zaduženih za razvoj softvera, a izlagalo je više od 250 govornika iz čitavog svijeta.  

Učestvovali su predstavnici globalnih IT kompanija kao što su „Apple“, „Microsoft“, „Google“, „Facebook“, „Twitter“, IBM, SAP, „GitHub“, „Runtastic“, „Netflix“, „PayPal“ i mnoge druge, a priliku za posao i saradnju stekle su hiljade ljudi.

Radna mjesta

Sve ovo organizirano je ponajviše zahvaljujući Bosancu Seadu Ahmetoviću. On je, zajedno s Benjaminom Rušinom (Ruschin) i Tomasom Pamingerom (Thomas Pamminger), osnivač i organizator ove konferencije.

Kako je kazao za „Avaz“, na ideju su došli prije tri godine, kada su dobili informaciju da mnoge kompanije ne mogu pronaći radnike jer je to zanimanje u deficitu.

- To nije slučaj samo u našoj zemlji, već u cijelom svijetu. Veoma je teško popuniti ta radna mjesta. Zbog toga su predstavnici svih velikih kompanija bili na konferenciji, jer traže adekvatne radnike. Među glavnim izlagačima na skupu bili su Stiv Vozniak (Steve Wozniak), osnivač „Applea“, Džozef Siroš (Joseph Sirosh) iz „Microsofta“, Klaus Štraub (Straub) iz BMW-a... – rekao je Ahmetović.

Naš jezik

Ovaj tridesetogodišnjak rođen je u Odžaku, a već 27 godina živi i radi u Austriji. Kako kaže, uvijek su ga zanimale inovativne tehnologije budućnosti. Navodi kako se trudi da jednom mjesečno dođe u BiH, gdje ima mnogo prijatelja.

- To je moja zemlja i gdje god da putujem idem s bh. pasošem. Ponosan sam na činjenicu da je na konferenciji bilo oko 1.000 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Bilo je odlično, gdje god se okrenete, čujete naš jezik – ističe Ahmetović.

Poruka mladima

Mladima, prije svega njihovim roditeljima, Ahmetović poručuje da je IT sektor zanimanje budućnosti.

- Primijetio sam da BiH ima mnogo kvalitetnih inžinjera, programera i ne zaostajemo mnogo za drugim zemljama. Bit svega je da se mladi što ranije počnu ovim baviti, da sami istražuju, jer se tržište konstantno mijenja, tehnologija svakim danom napreduje i mora se biti u toku – poručio je Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.