NESPOSOBNOST

Zvizdić je najodgovorniji za eskalaciju migrantske krize

Zvizdić: Nije ništa uradio

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.5.2018

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odavno je pao na ispitu sposobnosti za ovu funkciju, a to je dodatno opečatio time što je kao prvi čovjek državne vlade dozvolio da dođe do eskalacije migrantske krize u BiH i udara na Ustav BiH.  

Zvizdić, naime, nije uradio ništa da ne dođe do ovakve situacije i problema, a još prije tri godine parlamentarci su mu uporno skretali pažnju na mogući crni scenarij ako prema BiH krene veći val izbjeglica.

Raspad sistema

Primjerice, Zajednička komisija za ljudska prava BiH na sjednici u oktobru 2015. godine tokom žestoke rasprave o Zvizdićevoj informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s izbjegličkom krizom, tražila je od njega i Vijeća ministara da što prije poduzmu konkretne mjere. Čak je tada neko od poslanika konstatirao da će „ako prema BiH krene veći val izbjeglica, sistem raspasti za 15 minuta“.

Konkretnu i pravovremenu akciju tražila je i Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH. No, ovih dana svi svjedočimo da Zvizdić nije ništa uradio od onoga što mu je prvenstveno bio posao i obaveza, a pritomei naredba parlamentarnih tijela.


Čak i kada se prije nekoliko dana upalio alarm za konačno institucionalno djelovanje u rješavanju migrantske krize, Zvizdić nije čak sazvao ni hitnu sjednicu Vijeća ministara, a tek je prošlog ponedjeljka održao sastanak Koordinacionog tijela za pitanja migracija.

Ali, ni taj zadatak nije obavio kako treba, jer sastanku nisu prisustvovali predstavnici svih institucija nadležnih za ovaj problem. Tako je jučer iz Tužilaštva BiH saopćeno da oni nisu uopće bili upoznati s odlukom o izmještanju migranata s područja Sarajeva u Salakovac kod Mostara.

Tajni podaci

Još je skandaloznije što Zvizdić na sastanak Koordinacionog tijela, održanog u ponedjeljak, nije pozvao Gordanu Tadić, v. d. glavnog tužioca BiH. Da Tadić nije dobila poziv, potvrdili su jučer i iz te institucije. Teško je i pretpostaviti da je Zvizdić zaboravio pozvati na sastanak glavnu državnu tužiteljicu, koja je ujedno i predsjedavajuća Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

A prave razloge zašto je iz konsultacija o tako važnoj temi izostavio Tadić, čije je prisustvo s obzirom na funkcije koje obavlja neophodno, zna samo Zvizdić.

Ako se zna da je on i predsjedavajući Izvršno-obavještajnog odbora, tijela koje ima uvid u tajne i sve druge, uključujući i operativne podatke Obavještajno-sigurnosne agencije, utoliko je veća njegova odgovornost za krizu s migrantima koja se, vidjeli smo to jučer, direktno reflektirala i na ugrožavanje ustavnog poretka naše zemlje.

Tadić sastanak Udarne grupe sazvala za ponedjeljak

Zbog cjelokupne situacije, kako su saopćili iz Tužilaštva BiH, Tadić je za ponedjeljak zakazala vanrednu sjednicu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH. Kako bi se aktuelni problemi u vezi s migrantima što prije riješili, na sastanak su pozvani predstavnici svih nadležnih institucija i međunarodnih organizacija.

Bježi od odgovornosti

Zvizdić očigledno bježi od odgovornosti, baš kao što je prije dva dana pobjegao sa sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kada su poslanici odbili razmatrati njegovu informaciju o migrantima jer su konstatirali da im je podmetnuo stare podatke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.