BIH

Enver Kazaz: Bakir preko Erdoana pokušava ušićariti neku šačicu glasova

Piše: E. Trako

20.5.2018

U Olimpijskoj dvorani Zetra Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas će održati predizborni skup, na kojem se očekuje i do 15.000 ljudi. Sarajevo je jučer bilo okupirano pristalicama turskog predsjednika koji su od ranih jutarnjih sati pristizali u glavni grad BiH. Skoro 2.000 Turaka iz Austrije krenulo je jučer put Sarajeva da bi prisustvovalo predizbornom skupu turskog predsjednika, koji organizira Unija evropskih turskih demokrata (UETD), a koja se smatra produženom rukom AK partije.  

Obustave saobraćaja 

Prema informacijama koje su dostupne medijima, Erdoan na Sarajevski aerodrom slijeće oko 10.30 sati. Nakon toga je planiran sastanak delegacija BiH i Turske, odnosno Erdoana i Bakira Izetbegovića. Najavljeno je i da će Erdoan položiti cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači, a potom će s Izetbegovićem prošetati od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će klanjati akšam-namaz. 

Erdoanu će biti uručen i počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu te je planirana i posjeta Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, gdje će ga dočekati direktorica Sebija Izetbegović. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćili su kako će događaj uzrokovati obavezne obustave u saobraćaju. 


Erdoan: Održat će predizborni skup


- Zahtjev za taj javni skup organizatori su podnijeli MUP-u Kantona Sarajevo još 7. maja, a osiguravat će ga dovoljan broj policijskih službenika - potvrdila je Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS.

Organizator je MUP-u najavio između 10.000 i 15.000 posjetilaca u Zetri te da je početak skupa planiran za 11 sati, dok se kraj očekuje u 19 sati. Posjeta Erdoana izazvala je žestoke reakcije u BiH. Oni bliski Stranci demokratske akcije i Bakiru Izetbegoviću ne vide ništa sporno u tome da Erdoan održi predizborni skup uoči izbora u Turskoj, iako je isti taj skup zabranjen u Njemačkoj i Holandiji.

S druge strane, proevropski orijentirani političari i analitičari Erdoanovu posjetu smatraju skandaloznom i nepotrebnom te štetnom demonstracijom moći i utjecaja političkih ličnosti drugih država.

Šačica glasova

Enver Kazaz, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kaže da je očigledno kako Erdoan svojim dolaskom u Sarajevo na neku vrstu predizbornog skupa pokazuje da Bosnu i Hercegovinu tretira ne kao puko područje svog interesa nego kao neku vrstu potčinjene pokrajine današnje Turske, drugim riječima kao vlastitu prćiju.

Kazaz: Smatra BiH vlastitom prćijom

- Njegov cilj je da u BiH proširi svoju klerikalnu ideologiju i završi desekularizaciju bošnjačkog društvenog prostora. Drugi njegov važan cilj je da spasi propalu politiku Bakira Izetbegovića i da promovira Sebiju Izetbegović kao najperspektivniju tobožnju političku ličnost današnje raspale SDA. Treći cilj je da preko leđa BiH i na štetu njenih građana otvori front prema Evropskoj uniji i da iskoristi BiH kao sredstvo obračuna s američkom i evropskom politikom. Na taj način, Izetbegović je sebi dozvolio da BiH postane talac Erdoanove politike, a on istodobno pokušava preko Erdoana ušićariti neku šačicu glasova. Niko nikad nije tako žrtvovao vlastitu zemlju i njene građane za račun tuđeg interesa i vlastite političke probitačnosti – potcrtao je profesor Kazaz.

Erdoan dolazi, rupe se krpe 

Skupu u Zetri u Sarajevu pridaje se velika pažnja. Tako su radnici jednog građevinskog preduzeća jučer zakrpili rupe ispred ove dvorane. 

Novi asfalt za predsjednika Turske (Foto: S. Saletović)


Na društvenoj mreži Facebook jedan od komentara na ovu vijest bio je: “Erdoan dolazi, rupe se krpe.”

Plakati dobrodošlice

Plakati dobrodošlice Erdoanu polijepljeni su u Aerodromskom Naselju, na putu od Sarajevskog aerodroma prema gradskom centru, kojim će turski predsjednik proći kada sleti u Sarajevo. Na plakatu je Erdoanu iskazana dobrodošlica na bosanskom i turskom jeziku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.