PREDMET BOSNA

Saslušana nova tri svjedoka optužbe: Za zaposlenje sina u EPBiH zvao i savjetnika Izetbegovića

M. Aščić

Piše: M. AŠČIĆ

21.5.2018

Saslušanjem nova tri svjedoka optužbe jutros je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje u predmetu "Bosna", u kojem je provooptuženi Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA. 

U ovom predmetu sudi se i Asimu Sarajliću, potpredsjedniku SDA, ali i Esedu Džananoviću, bivšem izvršnom direktoru u EPBiH, Safetu Bibiću, Senadu i Nedžadu Traki i Ramizu Karavdiću.

Jutros su saslušani svjedoci Nevad Ikanović te Amel i Omer Škaljo. Omer Škaljo, poslanik u Parlamentu Federacije, nedavno je isključen iz SDA, a bio je i član Glavnog odbora stranke.

Jutros je potvrdio da je bio član SDA u 2016., u vrijeme kada je u EPBiH zaposlen njegov sin Amel. Pojasnio je da je zvao stranačke kolege da mu pomognu kada je u pitanju zaposlenje sina, ali da je to bilo u skladu sa zakonom i ništa namjenski.

Škaljo je potvrdio da je tražio pomoć od stranačkih kolega Amira Zukića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Dževada Mahmutovića, savjetnika Bakira Izetbegovića.

Prema njegovim riječima, bilo je određenih smetnji da se sin Amel zaposli u Elektrodistribuciju Tuzla jer se tome, navodno, zbog izborne kampanje protivio Kukić. Kasnije je, ispričao je sredinom avgusta 2016., otišao do Centrale SDA po poštu, ne znajući da je u toku sjednica Predsjedništva SDA.


Omer Škaljo ulazi u Sud

Tada sam vidio i Adila Osmanovića, Sarajlića, Zukića i Mahmutovića. Pitali su me za sina, je li se zaposlio, rekao sam da nije.

- Nakon toga je neko od njih zvao Džananovića da pita može li se to riješiti. Mislim da su zvali Zukić i Sarajlić - rekao je Škaljo.

Na upit Senke Nožice, Zukićevog advokata, ko je Mahmutović, Škaljo je rekao da zna da je član GO, na što je Nožica upitala je li savjetnik Bakira Izetbegovića, na što je odgovorio potvrdno.

- Niste ga zvali što je član GO, nego što je savjetnik Izetbegovića - konstatirala je Nožica.

Na upit Vasvije Vidović, Džananovićevog advokata, je li iko od tih ljudi koje je zvao savjetovao da se uradi bilo šta mimo procedure, on je odgovorio negativno.

- Nisam čuo šta su pričali, ali nisam ni tražio ništa mimo procedure. Zvao sam i tražio pomoć za sina kao svaki otac - rekao je Škaljo.

Dodao je da uopće nije znao jesu li njegove intervencije urodile plodom.

Radite samo po zakonu

Svjedok Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH, detaljno je opisao odnose u ''Elektroprivredi BiH'', načinu zapošljavanja i odnosima koji su vladali.

Za Džananovića je kazao da se radi o korektnom i vrijednom čovjeku koji je znao svoj posao. Odgovarajući na pitanja Tužilaštva vezano za zapošljavanje Amela Škalje, Ikanović je spomenuo da mu je Džananović jednom prilikom rekao da postoji smetnja vezana za njegovo zaposlenje u Tuzli te ga je zamolio da s Mirsadom Kukićem provjeri pravi li on te smetnje.

- Kukić mi je samo rekao ''imate zakon, radite po zakonu'' - rekao je Ikanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.